Postul Paștelui ortodox. Ce reguli comportamentale trebuie să respecți, ca să-l ții corect

17 aprilie 2022 5:00   Național

Fiecare dintre noi se pregătește de post după cum poate, după cum a fost învățat sau după cum îl înțelege. Unii oameni văd din post o dietă, alții văd postul ca pe un ritual care trebuie îndeplinit și puțin îl văd ca pe o apropiere de dumnezeu. Mulți condamnă postul sau îl ironizează așa cum au făcut-o și o fac cu majoritatea rânduielilor bisericii, ritualuri considerate expirate sau înapoiate. 

Ce semnificație are postul înainte de Paște

După o definiție teologică, laconică, postul este reținerea totală sau parțială de la anumite alimente și băuturi pe un timp mai lui sau mai scurt, în scop moral sau religios. E o definiție pe care o poți învăța pe de rost fără să ajungi să-i înțelegi taina. Postul este o formă de dragoste pe care omul o poate exprima față de Dumnezeu, este modul prin care îți înfrumusețezi și îți îmbunătățești rugăciunile pe care le înalți înaintea lui Dumnezeu.

 Regulile alimentare pentru postul Paștelui

Biserica ortodoxă nu interzice nimănui să consume un anumit aliment, nu stabilește reguli și nici nu amendează sau condamnă pe cei care nu respectă postul, așa cum spunea cineva “să nu ții post nu e păcat, e neputință”. Biserica are rolul de a îndruma, de arăta calea spre mântuire al cărui punct culminat este dimineața din ziua Învierii.

 Ce să nu mănânci de postul Paștelui

Biserica recomandă abstinența de la consumul de carne sau alimente de origine animală în perioada de post fără să condamne acest tip de alimentație. În Capitolul 10 din Faptele Apostolilor, Evanghelia ne învață că nu este nimic spurcat în Creația lui Dumnezeu.

Ce să mănânci de postul Paștelui

Biserica nu este o adeptă a “alimentației vegane” ci renunțând la alimentele de origine animală punem o limită relației de moarte între om și lume și ne dovedim adevărata vocație de a transforma liturgic creația care ne înconjoară. În Paradisul pe care l-am pierdut odată cu căderea în păcat și alungarea din Rai omul era vegan și prin post, retrăim acea stare de dreptate, pace și bucurie în Sfântul Duh,

Regulile comportamentale pentru postul Paștelui

Dacă abținerea de la alimentele de origine animală însemnă un post al trupului acesta este incomplet fără un post al sufletului. Trebuie să avem grijă și de vorbele pe care le rostim și să evităm cuvintele rele și nefolositoare, trebuie să ne stăpânim poftele și să zdrobim patimile. 

Ce e bine să faci în perioada postului de Paște

Sfinții părinți ne învață că cel mai sigur mod de a-l convinge pe Dumnezeu să-ți asculte rugăciunea este să ții post și să faci milostenie. Iar milostenia nu este numai a da un ban unui cerșetor. Milostenia înseamnă să hrănești pe cel căruia îi este foame, să dai apă celui căruia îi este sete, să îngrijești bolnavi sau pe cei aflați în nevoie așa cum zilele astea sunt refugiații ucraineni. Milostenia însemnă să dăruiești iubire fără să aștepți să primești ceva înapoi și mai ales fără să te lauzi cu faptele tale cele bune. 

Ce e strict interzis în postul Paștelui

Biserica ortodoxă nu interzice nimic în postul Paștelui, așa cum nu interzice nimic în general, urmând recomandarea Sfântului Apostol Pavel “Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos”. Așadar canoanele bisericii recomandă abstinența de la cele trupești pe perioada postului dar dacă nu te poți abține măcar nu evita nașterea de copii prin nici o metodă nenaturală.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe