Povestea lipovenilor și credința lor. Cum au reușit să fugă din Rusia pentru tradiții
O bună parte din români au auzit de lipoveni, mai ales cei situați în estul țării. Pentru ce sunt cunoscuți foarte bine? Pentru limba lor slavă, borșul de pește și cultivarea celor mai bune legume.
Totuși, puțini cunoscut cu adevărat istoria zbuciumată a acestei comunități care și-a părăsit ținuturile natale ca să-și păstreze tradițiile religioase și portul.
De altfel, în judetul Botoșani, se află una dintre cele mai importante comunități de ruși lipoveni din România, după cea din zona Dobrogei.
Începând cu secolul al XIX-lea și la începutul secolului XX, lipovenii au avut o importanță economică foarte mare, reușind să aprovizioneze piețele cu pește, bunuri de uz casnic și trufandale. Chiar și astăzi, lipovenii încearcă să-și păstreze tradițiile de altă dată.
Citește și Tânără lipoveancă din Dobrogea, stabilită în Italia: «Să spui că eşti rus a devenit aproape ruşinos»
Lipovenii din România sunt urmașii rascolnicilor ruși din secolul al XVII-lea, fiind, de fapt, ruși ce au plecat în pribedie din motive religioase. Povestea lor a început tocmai în anul 1654, atunci când Patriarhul Nikon al Rusiei a dorit să facă o reformă majoră a Bisericii Ruse. Mai exact, acesta a dorit să uniformizeze ritualul ortodox din Atena cu ritualurile religioase rusești.
De ce au fugit lipovenii din Rusia
Totuși, schimbările nu au fost majore, fiind doar o intervenție într-o frază din textul crezului, forma finală fiind „Şi în Duhul Sfânt, Domnul, de Viaţă Făcătorul”, de la versiunea clasică a „şi în Duhul Sfânt, Adevăratul Domn şi Făcător de Viaţă”.
Apoi, schimbări au început să afecteze populația, când semnul crucii a fost schimbat. Din semnul rusesc cu două degete, s-a ajuns la semnul crucii cu trei degete împreunate. Alături de aceasta, chiar și modul în care Aleluia se cântă a fost schimbat, asta făcând să îndepărteze mai multe comunități de ruși, ei considerând că este o îndepărtare față de tradiție și credința adevărată.
Vezi și Solidaritatea impresionantă! Ruşii din Dobrogea îi ajută pe ucraineni
„Aceste schimbări au fost întâmpinate cu un refuz ferm din partea unui grup important al clericilor şi credincioşilor ruşi. Pentru rusul de rând, a trăi în afara credinţei strămoşeşti era de neacceptat”, a transmis Ovidiu Ivanov, preşedintele comunităţii lipoveneşti din Botoşani.
Află povestea rușilor lipoveni pe Adevărul.ro
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram