Tânără lipoveancă din Dobrogea, stabilită în Italia: «Să spui că eşti rus a devenit aproape ruşinos»

Ultima actualizare:

Naty Dănilă Popescu, o lipoveancă din Dobrogea, care s-a născut şi a crescut în Carcaliu, satul din Tulcea făcut vestit de Terente cel supranumit „regele bălţilor“, a mărturisit că, în contextul războiului din Ucraina, ruşii lipoveni poartă o grea povară. Naty locuieşte în Italia, la Torino, şi a strâns ajutoare pe care le-a trimis acasă, la Carcaliu, acolo unde s-au refugiat mai mulţi ucraineni, scrie adevarul.ro.

image

„Am reuşit sa strângem atât bani, cât şi alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte. Banii pe care i-am strâns au fost folosiţi pentru a cumpăra lemne pentru centrul cultural unde sunt cazate mămici cu copii mici“, ne spune tânăra lipoveancă. 

Pentru prima dată, centrul cultural din satul său, o aşezare cu o populaţie îmbătrânită, aproape pustie, este plin de viaţă, devenind locul unde au găsit pace mai multe femei ucrainene şi copiii lor. „Dacă situaţia nu ar fi una tragică, absurdă, dureroasă şi injustă, aş îndrăzni să spun că mă bucur că satul meu a prins viaţă datorită acestor femei. Femei ce poartă pe umerii lor slabi şi fragili o lume întreagă şi a căror misiune va fi să reconstruiască o ţară pusă la pământ. Sunt mândră mai mult ca niciodată de oamenii mei, de lipovenii mei, care şi-au deschis casele, pensiunile, centrele culturale, sufletele şi inimile pentru toţi cei care au avut nevoie“, spune Naty Dănilă Popescu.

Naty Dănilă Popescu
Naty Dănilă Popescu

Tânăra care a crescut în satul de pe malul Dunării Vechi nu şi-a ascuns niciodată rădăcinile slave, lucrarea sa de licenţă numindu-se „Sufletul rus al poporului român“.  „Este un fel de călătorie până în adâncurile rădăcinilor mele, în încercarea mai mult sau mai puţin timidă de a înţelege cine sunt şi de unde vin. În acelaşi timp, a fost şi dorinţa de a lăsa mărturie în limba italiană despre românii cu suflet rus, adică lipovenii din România“, explică Naty. 

Însă, de când a început războiul din Ucraina, ea este întrebată mereu dacă „este cu ruşii“. „Dacă ar fi fost să primesc cel puţin un euro pentru fiecare dată în care am fost întrebată zilele acestea «Naty, tu eşti cu ruşii?!», probabil că la ora actuală aş fi un om bogat. Să fii sau să declari că eşti rus a devenit aproape ruşinos, dacă nu chiar periculos“, mărturiseşte ea.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nikolai Patruşev foto twitter
image
image
image
image
image
image
Alegeri 2024  buletin vot FOTO Mediafax jpeg
WhatsApp Image 2024 04 30 at 19 30 18 jpeg
tiramisu pexels jpg
euro valuta bani pixabay jpg
ambulanta jpg
printesa margaret colaj captura video jpg
klaus iohannis 3 jpg
gratar mici
image
actualitate.net
image
actualitate.net