Povestea secretă a restaurantului din gara Ploiești, care rivaliza cu celebrul Capșa. Ce „atenții” primeau angajații CFR

23 martie 2024 16:43   Național

Cu siguranță că am auzit cu toții de faimosul restaurant Capșa, din București. Însă puțini români din ziua de astăzi își mai amintesc că la finalul secolului XIX, în Gara de Sud din Ploiești exista un alt restaurant de top care a devenit rivalul Capșei. Personalități de top ale acelor vremuri veneau în această gară doar pentru a mânca la restaurant.

Povestea acestui restaurant este una care uimește chiar și în ziua de azi! Potrivit informațiilor de la historia.ro, unul dintre primele orașe românești prin care a trecut calea ferată a fost Ploieștiul, iar din 1872, gara de aici a devenit un loc spectaculos, vizitat chiar și de către regii României.

Însă atracția adevărată era restaurantul Gherea, deschis aici de către Constantin Dobrogeanu-Gherea (1855-1920). Pe numele său real Solomon Katz, acesta se născuse la Slavianka, în Imperiul Rus. Datorită regimului opresiv al țarilor, Katz, ori Gherea, a fugit în România, însă șederea sa aici s-a curmat brusc.

După ce își deschide o mică afacere în Ploiești, în 1875, Gherea este găsit de autoritățile ruse și dus în arest, în Siberia. Cu toate acestea, Gherea evadează în 1879, moment când revine în România.

Povestea fascinantă a restaurantului care a rivalizat Capșa

Inițial, Gherea a deschis un restaurant la București, însă aici a dat faliment pentru că clienții săi nu plăteau. Apoi, el obține un împrumut și deschide viitorul restaurant care avea să câștige faima gării din Ploiești. Gherea, cât și restaurantul lui, au devenit rapid un simbol al orașului, iar estimările spun că undeva în jur de 400 și 1.000 de persoane mâncai aici, în fiecare zi.

Iar pentru a asigura succesul restaurantului, Gherea oferea „atenții” angajaților CFR, pentru ca aceștia să pregătească programul trenurilor în așa fel încât să fie îndeajuns de mult timp pentru ca pasagerii trenurilor să mănânce aici.

Iar poate că cel mai important oaspete al acestui restaurant a fost însuși Regele Carol I, care a luat masa aici în anul 1897. El se afla în Ploiești cu ocazia dezvelirii Statuii Vânătorilor, iar apoi a inspectat și restaurantul Gherea, care fusese proaspăt renovat. După ce s-a uitat atent în jur, Regele Carol a spus: „da, aici se mănâncă bine!” Se pare chiar că regele prefera produsele de patiserie de aici, față de cele din Capitală.

Mai multe