Prețul gazelor tranzacționate pe burse ar putea crește radical! Care ar fi soluția?

12 septembrie 2022 8:20   Național
Ultima actualizare:

Prețul gazelor tranzacționate pe burse ar putea crește de până la cinci ori, până la sfârșitul anului, față de tariful de acum doi ani, e de părere Dumitru Chisaliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă. Acesta propune și o alternativă ce ar puta ajuta cetățenii să iasă din impas. 

Dumitru Chisăliță a declarat că în ultimii doi ani a existat o creștere masivă a cererii la energie, ceea ce a generat și o majorare a prețului la gazul tranzacționat la burse.

Citește și: 10 trucuri ca să economiseşti energie!

,,În anul 2021 prețurile diferitelor forme de energie au crescut, față de anul 2020, pe întreg mapamondul la un nivel extrem. Acest aspect a fost pus pe seama creșterii cererii la energie. A fost o explicație ușor acceptată și practic a trebuit să apară un conflict, ca să realizăm impactul acestor creșteri:

52% creșterea prețului la uraniu

55% creșterea prețului la petrol

318% creșterea prețului la cărbune

300% creșterea prețului la energie electrică

95% creșterea prețului la gaze", explică specialistul.

Nu rata nici: Facturi mai mari pentru români! Scade plafonul până la care prețul energiei va fi compensat

Există totuși o speranță pentru români în ceea ce privește explozia prețurilor la energie. Președintele Asociaţiei Energia Inteligentă e de părere că o alternativă acceptabilă este utilizarea energiei generate de reactoarele modulare mici (SMR). Acest sistem ar reprezenta o opțiune mai sigură a tehnologiei reactoarelor cu apa ușoară presurizată.

"Tehnologia SMR folosește astfel principiile bine stabilite ale tehnologiei nucleare, simplificând sau eliminând o parte dintre sistemele costisitoare și complexe ale centralelor electrice-nucleare existente." susţine sursa citată.

Citește mai mult pe Adevărul.ro

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe