10 trucuri ca să economiseşti energie!

Guvernul a redus cu 15% plafonul de consum lunar pentru care compensează facturile, de la 300 kWh la 255 kWh, adică 45 kWh mai puţin. Iată cum poţi economisi energie pentru a te încadra în plafonul lunar stabilit de Guvern!

image

Pentru a beneficia de un preţ al energiei electrice plafonat la nivelul de 0,68 lei/kWh, românii nu trebuie să depăşească un consum lunar de 100 kWh, iar cei care se vor încadra într-un consum lunar de 255 kWh urmând să plătească 0,80 lei/kWh. La polul opus, consumatorii care nu reuşesc să se încadreze în aceste limite vor fi nevoiţi să plătească energia electrică la preţul pieţei, care va fi cel puţin dublu faţă de nivelul prezent, după cum au estimat specialiştii Asociaţiei Energia Inteligentă, citaţi de adevarul.ro.

Citește și: Se schimbă facturile la gaze și curent! Ce modificări se vor face

Concret, prin această ordonanţă, românii sunt îndemnaţi să facă economii la fel ca şi alte ţări din Uniunea Europeană. Dar ce înseamnă 45 kWh  şi cum îi putem economisi? O serie de recomandări au fost făcute recent atât de specialişti ai Uniunii Europene, cât şi de cei din cadrul ANRE. 

Nu rata nici: Țara europeană care le dă cetățenilor energie electrică cu porția

Spală rufele la program scurt

Spală la program scurt şi la temperatură redusă! Practic, cei 45 kWh echivalează cu energia consumată de o maşină de spălat rufe în 20 de ore de funcţionare, energie care poate fi economisită dacă în locul unui program de spălare îndelungat este folosit unul scurt, la o temperatură de numai 30 de grade Celsius. Economia poate fi făcută şi dacă rufele sunt spălate săptămânal, utilizând întreaga capacitate de rufe a maşinii de spălat, în locul folosirii zilnice sau o dată la două zile a acesteia.

Hai să afli și: Irinel Columbeanu, în fața judecătorilor: Facturi la curent neplătite și radierea firmei

Dușuri rapide

Scurtează duşurile! Economii se pot face şi în baie, mai ales cei care folosesc boiler sau centrale electrice pentru încălzirea apei calde. Astfel, dacă duşul zilnic este scurtat cu doar 3 minute se poate economisi până la 115 lei pentru fiecare persoană, pe an.

Nu lăsa ventilatorul pornit la baie!

 Alte economii pot fi făcute şi dacă ventilatorul din baie funcţionează maximum 20 de minute după fiecare duş, dar şi dacă se instalează un cap de duş economic şi un regulator de debit, ceea ce va reduce costul facturilor la energie cu aproximativ 15 lei pe lună.

Nu uita aparatele în priză

Nu lăsa aparatele în priză când nu le foloseşti! Alte recomandări ale ANRE şi CE privesc aparatele electronice sau electrocasnice lăsate în priză pe modul de aşteptare (stand-by). „25% din factura la energie electrică reprezintă aparatele electrocasnice precum computerele, sistemele stereo şi televizoarele. Scoateţi din priză aparatele electrocasnice atunci când nu le utilizaţi. Aţi putea economisi aproximativ 180 lei pe an”, recomandă autorităţile.

image

Atenție la aerul condiționat

Nu porni aerul condiţionat cu fereastra deschisă! Aparatele de aer condiţionat pot fi folosite mai puţin dacă ferestrele sunt închise când temperatura de afară este mai mare decât temperatura din casă, iar perdelele sunt trase şi storurile sunt coborâte când vremea este însorită.

Cumpără becuri cu consum mic

Foloseşte cele mai noi becuri economice! Aşa vei economisi până la 60 lei pe an pentru fiecare bec. Becurile economice produc la fel de multă lumină ca acelea obişnuite, dar utilizează mai puţină energie.

Setează termostatul cu 1°C mai jos! Economia va fi între 5% şi 10% pe an. Nici nu vei simţi diferenţa de temperatură, în schimb vei vedea cât de mult scade factura.

Alege cu atenţie aparatele electrocasnice! 

Când cumperi un aparat de aer condiţionat, o maşină de spălat sau alte aparate noi, verifică eticheta energetică UE. Aparatele din cea mai înaltă clasă energetică pot fi mai eficiente cu până la 60% decât celelalte.

Atenţie la cât setezi frigiderul! Temperatura optimă pentru un frigider este 4-6°C. Pentru un congelator, este -18°C. 

Cum găteşti mai ieftin? Cuptoarele cu microunde sunt mai eficiente decât plitele pentru încălzirea unor porţii mici. Gătind eficient, poţi economisi 160 lei pe an. Când găteşti utilizând un cuptor obişnuit, foloseşte funcţia ventilator, care permite setarea unei temperaturi cu 20°C mai mică. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
adolescenti jpg
1280px Romania 1913 1916 jfif
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO AFP
tsunami  jpg
9 george washington shutterstock 423235858 jpg jpeg
casierie banca jpeg
mosmon baia mare jpg
apartament pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net