Scumpirea energiei, coșmarul românilor! Ce se poate face pentru a pune frână majorărilor?

Ultima actualizare:

Valul piroclastic produs de scumpirea gazelor naturale, ca urmare a războiului din Ucraina, a determinat majorarea costurilor electricității.

Vorbim, astfel, despre cele mai importante resurse care asigură funcționarea unei locuințe. Cu alte cuvinte, vorbi despre o majorare consistentă  facturilor.

În lipsa unei competiții, in piață, prețurile sunt dictate de singurul jucător

Se poate face ceva pentru a pune frână acestui fenomen păgubos? Reporterii Adevărul l-au consultat pe expertul în energie Ionuț Purica, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR), membru al Grupului Consultativ pentru Energie din cadrul Comisiei Europene și membru al grupului de studiu al scenariilor de energie pentru anii 2050-2060 din cadrul Consiliului Mondial al Energiei.

Contextul este următorul: suntem în război economic cu Federația Rusă. Toată Uniunea Europeană este, la fel America, și Canada, și alții.  În al doilea rând, în contextul respectiv, noțiunea corectă de piață - care balansează dorința de profit normală cu concurența, prima crescând prețurile, a doua scăzând prețurile astfel încât să nu fugă clienții, deci consumul - nu mai există.

Citește și: Pregătiri pentru oprirea gazului rusesc în Germania: apă rece, iluminare doar la anumite ore și telemuncă

Piața este, dacă vreți mai mult decât atât, folosită împotriva economiilor respective. De ce nu mai există? Pentru că nu există competiție. Mai mult decât atât, piața de gaz și prin asta, și piața de energie electrică din țările mari din Uniunea Europeană este controlată de cum vrea Rusia să dea sau să nu dea gaze. Ori în condițiile astea este foarte clar că ne găsim într-un moment în care trebuie luate măsuri ferme și aplicate imediat soluții”, a explicat expertul, pentru Adevărul.

Totuși, România dispune de anumite resurse care ar trebui să garanteze o distanțare față de problemele țărilor dependente de resursele din Rusia. Mai mult, alte state aflate în aceeași situație, au aplicat deja strategii pentru a asigura o trecere mai lejeră prin sezonul rece, care bate la ușă, și imune un consum ridicat.

Statul are la dispoziție o strategie „de avarie”

În condițiile date, este foarte clar că va trebui să luăm niște măsuri de situație de război. În care să reglementăm prețurile la energie, mai ales că România are resursele ei, are al doilea cel mai sigur sistem de generare de energie electrică, având un portofoliu foarte variat, dar și cărbune, și nuclear, și hidrocarburi și eolian, și hidro și așa mai departe. În condițiile astea nu înseamnă să renunțăm la piața de energie”, e soluția lui Ionuț Purica.

Practic, România ar putea să consume ceea ce produce și, astfel, să poată regla prețurile mult mai lejer, fără să se raporteze la prețurile de referință din piața internațională.

De fapt, aceasta și pare să fie problema. Costurile producerii sau extracției, rafinării și distribuirii resurselor este redus, în România. Am putea spune că țara noastră beneficiază de resurse ieftine, însă acest detaliu este valabil pentru producători, care decid să vândă la costuri majorate.

Citește și: Germania trece pe cărbuni, din cauza crizei gazului rusesc

Se vede, clar, în cazul jucătorilor din industria petrolieră. Prețurile, la pompă au explodat, companiile au ridicat prețurile, invocând criza și, la raportul trimestrial, au raportat o creștere record a profitului.

Haideți să apelăm la o metaforă. Aveți mâncare în frigider, dar vine cineva și vă spune: a crescut prețul mâncării în Germania sau nu contează unde, mai dă-mi bani pe mâncarea pe care o ai tu în frigider.

Asta se întâmplă: a crescut prețul gazului, bineînțeles manipulat de Gazprom, adică de ruși în Germania. Dar România are gaze, are resursele sale. Aveți gazul vostru? Mai dați-ne bani în plus pe gazul vostru. Culmea este că dăm”, a mai explicat Ionuț Purica, pentru Adevărul.

Acest lucru se vede și în evoluția greoaie a exploatărilor de gaze naturale, din platforma continentală a Mării Negre. Practic, sunt funcționale exploatările de mică adâncime, care presupun investiții mici, cele de mare adâncime fiind preconizate, cu întârziere, undeva spre 2026.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!         

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net