Rusia taie aprovizionarea cu gaz spre Europa! U.E a declanșat planul de urgență. România trebuie să se conformeze!

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Rusia a declarat că va reduce livrările de gaz către Europa începând de miercuri, ca o măsură de sancțiune pentru țările care au susținut Ucraina, printre aceste state aflându-se și România. U.E a declanșat planul de urgență, astfel că toate cele 27 de state membre sunt nevoite să taie consumul de gaze cu 15%. 

Rusia taie aprovizionarea cu gaz spre Europa! U.E a declanșat planul de urgență
Rusia taie aprovizionarea cu gaz spre Europa! U.E a declanșat planul de urgență

Creșterea costurilor la energie și amenințarea foametei ce planează asupra milioanelor de oameni din națiunile sărace demonstrează că cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, aflat acum la a șasea lună, are un impact ce depășește granițele Ucrainei.

Citește și: Ce risipă! Gazul s-a scumpit și o conductă s-a spart fix lângă sediul Guvernului

Țările Uniunii Europene au aprobat marți un plan de urgență pentru a reduce pe cât posibil cererile de gaz, proces menit să permită renunțarea completă gazul rusesc.

Miniștrii Energiei al Uniunii Europene au ajuns la un acord cu privire la un plan energetic fără precedent, care va introduce o reducere voluntară cu 15% a consumului de gaze în întregul bloc euopean de acum până în primăvara viitoare.

Reducerea ar putea deveni obligatorie în cazul unei penurii extreme de gaze, deși multe țări ar fi automat scutite de a face sacrificii dureroase în temeiul unei lungi liste de scutiri convenite.

Proiectul de plan a fost dezvăluit săptămâna trecută de Comisia Europeană, ca răspuns la manipularea continuă de către Rusia a fluxurilor de gaze ca represalii pentru sancțiunile occidentale impuse în urma invaziei Ucrainei. Scăderea livrărilor de gaz rusesc ridică temeri de o recesiune iminentă și o criză care va lovi la iarnă.

Republica Cehă, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, a anunțat marți, în mijlocul unei reuniuni de ministru de la Bruxelles:

Decizia de astăzi a arătat în mod clar că statele membre vor rezista oricărei încercări a Rusiei de a diviza UE prin utilizarea surselor de energie ca armă”, a declarat Jozef Síkela, ministrul ceh al industriei și comerțului.

„Economia de gaz acum va îmbunătăți pregătirea. Iarna va fi mult mai ieftină și mai ușoară pentru cetățenii UE și pentru industrie.”, a mai adăugat acesta, potrivit euronews.com. 

Toate țările membre U.E trebuie să reducă consumul de gaze cu 15%

În urma textului inițial al Comisiei, miniștrii au convenit ca toate cele 27 de state membre să reducă consumul de gaze cu 15% din august până în martie 2023. Prima fază va fi voluntară, bazată pe coordonare, schimbarea combustibilului, limite de temperatură și campanii de informare.

Întreprinderile, clădirile publice și gospodăriile private vor fi toate solicitate să contribuie la întreprinderea colectivă, care ar putea contribui la economisirea a până la 45 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz.

În cazul unei reduceri drastice a gazului rusesc sau al cererii excepțional de mare, ținta de 15% va deveni obligatorie în cadrul unui sistem inovator de alertă a Uniunii, declanșat printr-un vot cu majoritate calificată.

Vezi și: Țările către care Rusia încă mai livrează gaz. Putin face bani grei din deturnarea exporturilor ucrainene

Fabricile și spitalele în pericol de a fi închise?

Acest lucru va deschide ușa raționalizării în întregul bloc european, forțând fabricile consumatoare de energie, să se închidă pentru o anumită perioadă de timp. Gospodăriile și serviciile esențiale, cum ar fi spitalele și școlile, vor fi scutite, cu excepția cazului în care criza devine disperată.

De la 27 iulie Rusia taie aprovizionarea cu gaze către Europa

Un reprezentant al gigantulului energetic rus Gazprom a declarat luni că fluxurile de gaz către Germania prin conducta Nord Stream 1 vor scădea la 33 de milioane de metri cubi pe zi, începând de miercuri.

Adică jumătate din fluxurile curente, care reprezintă deja doar 40% din capacitatea normală. Înainte de război, Europa importa aproximativ 40% din necesarul de gaz și 30% din necesarul de petrol său din Rusia. 

Kremlinul spune că întreruperea gazelor este rezultatul unor probleme de întreținere și al sancțiunilor occidentale, în timp ce Uniunea Europeană a acuzat Rusia de șantaj energetic.

Politicienii din Europa au declarat în mod repetat că Rusia ar putea întrerupe gazul în această iarnă, un pas care ar duce Germania în recesiune și ar aduce la sapă de lemn consumatorii deja afectați de inflația în creștere.

Moscova spune că nu este interesată de oprirea completă a furnizării de gaze către Europa.

Adăugând îngrijorărilor pe frontul energetic, compania operator de conducte de stat ucraineană a declarat că gigantul rus de gaze Gazprom, fără o notificare prealabilă, a crescut brusc presiunea într-o conductă care trece prin Ucraina pentru a livra gaz rusesc în Europa. 

Astfel de vârfuri de presiune ar putea duce la situații de urgență, inclusiv rupturi de conducte, iar operatorii de conducte sunt obligați să se informeze reciproc despre acestea în prealabil, a spus compania ucraineană. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net