Aprovizionarea cu gaz, pusă în pericol de războiul din Ucraina? Răspunsul ministrului Virgil Popescu
Ministrul Energiei a avertizat că trebuie găsite soluții pentru iarna următoare în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz, în contextul războiului din Ucraina.
Virgil Popescu a participat, luni, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei. După întâlnire, ministrul Energiei a declarat că în acest moment aprovizionarea cu gaz nu este pusă în pericol, însă trebuie căutate soluții pentru iarna următoare.
Printre soluții s-ar putea număra creșterea capacităților de stocare și explorarea unor rute alternative de aprovizionare. În acest context, ministrul a precizat că susține parteneriatul strategic dintre Uniunea Europeană și Azerbaidjan și operaționalizarea Coridorului sudic al gazelor cu includerea proiectului BRUA.
”Am participat astăzi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei, convocată pe fondul crizei din Ucraina cu impact major asupra situaţiei preţurilor la energie şi gaze naturale în întreaga Europă, ca urmare a solicitării din partea României, Greciei şi Bulgariei. Situaţia din Ucraina este una critică. În spirit de solidaritate, Statele Membre au început să ia acţiuni concrete de asistenţă pentru Ucraina conform necesitaţilor reale din teren şi pledează pentru o abordare coordonată cu nivelul UE”, a transmis, luni seară, ministrul Virgil Popescu, potrivit News.ro.
Ministrul Virgil Popescu: ”Nu există riscuri pentru iarna în curs”
Ministrul Virgil Popescu a precizat că, în prezent, sistemele electroenergetice ale Ucrainei şi Republicii Moldova funcţionează în regim izolat de alte sisteme energetice vecine şi sunt decuplate de Rusia.
”În context, Statele Membre UE au subliniat importanţa realizării cu prioritate a sincronizării sistemului energetic din Ucraina şi din Republica Moldova, la solicitarea expresă a României, cu cel european. În prezent, se analizează condiţiile tehnice pentru realizarea unei astfel de sincronizări de urgenţă. În Statele Membre, inclusiv în România, situaţia aprovizionării este una stabilă, fără riscuri pentru iarna în curs. UE este pregătită pentru activarea unor planuri de urgenţă în măsura în care situaţia o va cere”, a mai transmis ministrul.
Potrivit acestuia, o prioritate este pregătirea pentru iarna viitoare.
”În acest context, susţinem maximizarea eficienţei capacităţilor de stocare şi explorarea unor rute alternative de aprovizionare. România sprijină parteneriatul strategic dintre UE şi Azerbaidjan şi operaţionalizarea Coridorului sudic al gazelor cu includerea proiectului BRUA”, a mai transmis Popescu.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!