Țările către care Rusia încă mai livrează gaz. Putin face bani grei din deturnarea exporturilor ucrainene

#Război Ucraina-Rusia

Rusia se confruntă cu o serie de sancțiuni internaționale, din momentul invadării Ucrainei, la începutul anului 2022.

Aceste măsuri au menirea de a slăbi economia rusească, în așa fel încât să oprească sau să încetinească derularea conflictului militar din Ucraina.

Există, însă, o altă problemă economică, adusă în discuție încă din prima zi în care au fost aplicate sancțiunile, dependența statelor europene de livrările de gaz, din Rusia.

Vladimir Putin cere plata în ruble

Astfel, Vladimir Putin, președintele Rusiei, a cerut plata în ruble, pentru a echilibra balanța în favoarea economiei Federației Ruse, în urma sancțiunilor usturătoare impuse.

Deși mulți s-au amuzat când au auzit doleanța și chiar l-au „trimis la plimbare”, prin declarații oficiale, Putin s-a ținut de cuvânt. A tăiat gazul unor state care nu au achitat în moneda rusească.

Țările către care Rusia nu mai livrează gaz

Astfel, gigantul Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia, Bulgaria, Finlanda şi Ţările de Jos, după ce aceste state au refuzat să achite gazul natural în ruble.

De asemenea, Gazprom a „închis robinetul”, începând cu 1 iunie, pentru gaze naturale către Danemarca şi, de la aceeași dată, nu mai distribuie către Shell Energy, care asigură o parte din gazele arse în Germania.

Statele unde Rusia încă mai livrează gaz

Statele baltice, Europa de Est și zona balcanică „sunt regiunile cele mai expuse” când vine vorba despre dependența de gazul rusesc, a avertizeazat Institutul de Studii Economice Internaționale de la Viena, citat de hotnews.ro

Astfel, este știut faptul că unele țări din Europa au acceptat plata în ruble, însă acest lucru e comunicat oficial, cu greu, și de ruși, dar mai ales de clienții lor. Acest lucru e confirmat de faptul că rușii preferă să declare discret că noua schemă de plată, exclusiv în ruble, funcționează.

Citește și: Doi luptători britanici, în razboiul din Ucraina, condamnați la moarte de către forțele pro-ruse

Astfel, putem bănui că țările care încă mai importă gaz au acceptat condiția pusă de Vladimir Putin. Printre acestea se numără: Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria și Serbia.

România este al doilea mare producător de gaze și petrol din UE, dependența față de resursele rusești fiind redusă.

Alternativele Europei

Întrucât suntem în sezonul cald, consumul de gaze, la nivel european este unul redus, în acest moment, din cauza unei cereri reduse, prețul gazelor fiind în continuă scădere.

Astfel, Uniunea Europeană - UE a găsit o bună oportunitate de a demara discuții cu alte state producătoare de gaz natural. La începutul lunii iunie, oficialii UE au deschis discuții cu Egipt și Israel, conform portalului euobserver.com

Din ce mai scoate Putin bani, pe timp de criză

Rusia este, în mod evident, afectată de o criză financiară provocată de cheltuielile de război și de sancțiunile internaționale. Astfel, Armata Federației Ruse a instituit o blocadă în Marea Neagră, blocând exporturile de cereale, pe mare, ale Ucrainei, din porturile Mariupol și Odesa.

Recent, Rusia a anunțat că exporturile au fost deblocate, diverse cantități de cereale plecând spre... teritoriile controlate de ruși din Ucraina. Cantitatea blocată de cereale este de aproximativ 20 de milioane de tone.

Exporturile ucrainene, deturnate de ruși

Sunt bucuros și mândru să vă informez că primele vagoane, în număr de 11, au plecat cu cereale spre Crimeea. Se poate anticipa că în viitorul apropiat aceste livrări vor fi mărite de sute de ori", a raportat Evghenii Balitky, reprezentant al administrației militare pro-ruse din regiunea Zaporojie, din Ucraina.

Vorbim, așadar, despre niște câștiguri colosale, dacă ne raportam la cantitatea blocată.

Citește și: Amenințare nucleară delirantă a unui oficial rus la adresa României

Se înțelege foarte bine că rușii au început să confiște și să vândă cerealele petru export ale Ucrainei. Cui le vând? „Trimitem cereale prin Federația Rusă. Principalele contracte se încheie cu Turcia. Primele trenuri au trecut deja prin Crimeea, au mers în direcția Orientului Mijlociu, o piață tradițională pentru Ucraina”, a mai explicat Evghenii Balitky.

Din păcate, această deturnare a cerealelor a generat și o întârziere a livrărilor, situația riscând să degenereze într-o criză alimentară gravă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net