Doi luptători britanici, în razboiul din Ucraina, condamnați la moarte de către forțele pro-ruse

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Doi cetățeni britanici, Aiden Aslin, 28 de ani, și  Shaun Pinner, 48 de ani, au plecat în Ucraina pentru a lupta, ca voluntari, încă din 2018.

Aiden Aslin și  Shaun Pinner, cu marocanul Saadoun Brahim, în centru. Foto: Profimedia
Aiden Aslin și Shaun Pinner, cu marocanul Saadoun Brahim, în centru. Foto: Profimedia

Cei doi s-au înrolat în unitățile militare din regiunea orașului-port Mariupol, unde au și fost capturați de ruși. Astfel, britanicii au solicitat, în zadar, să fie tratați ca și prizonieri de război, în baza Convenției de la Geneva.

Tribunalul nu este unul oficial

Probabil că aceasta ar fi fost o doleanță legitimă în fața unui tribunal oficial, britanicii fiind, de fapt, judacați de o instanță improvizată, din regiunea separtistă din Donetsk, din Ucraina.

Intitulată pompos „instanță-militară”, tribunalul nu este unul oficial, independența respectivei regiuni nefiind recunoscută de prea multe state.

Britanicii, alături de alt voluntar din Ucraina, marocanul Saadoun Brahim au fost condamnați la moarte prin împușcare. Ei nu vor ajunge în fața plutonului de execuție prea curând, având la dispoziție o lună pentru a face apel.

Citește și: Criză alimentară severă, din cauza cerealelor blocate de ruși în Ucraina

Britanicii au pledat vinovați în fața acuzațiilor de „activități teroriste”. Se pare că miza procesului din Ucraina ar fi alta, Rusia sperând ca Marea Britanie să negocieze și să ceară apelul în mod oficial față de autoritățile separatiste, pe care englezii nu le recunosc.

Astfel, Marea Britanie ar fi forțată să se angreneze în discuții diplomatice. Cei doi britanici ar putea să primească, în schimb, pedepse cuprinse între 25 de ani sau închisoare pe viață.

Regiunea separatistă e recunoscută doar de Rusia

Aiden Aslin și  Shaun Pinner sunt acuzați de tribunalul improviat din Ucraina că ar fi mercenari implicați în atrocități contra pro-rușilor din zonă.

Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk și-au declarat independența față de Ucraina în urma unui referendum privind statutul neoficial, din mai 2014.

Citește și: Amenințare nucleară delirantă a unui oficial rus la adresa României

Printr-un decret semnat de Vladimir Putin, la data de 21 februarie  2022, cele două republici au fost recunoscute ca state independente de Rusia. Ziua următoare, Siria, Nicaragua și Belarus și-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru recunoașterea Rusiei a ambelor republici.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net