Criză alimentară severă, din cauza cerealelor blocate de ruși în Ucraina

Exporturile de cereale din Ucraina sunt paralizate, porturile din care ar fi trebuit să plece navele de transport fiind blocate de Marina  militară a Rusiei.

Situația nu pare să aibă un orizont prea optimist, efectele exporturilor oprite fiind sumbre.

Blocada din Marea Neagră a oprit exporturile

Zeci de țări se vor confrunta cu o penurie severă de alimente. Milioane de oameni ar putea muri de foame în cazul în care continuă blocada rusă în Marea Neagră", a transmis președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Blocada durează de câteva luni bune, porturile vizate fiind Mariupol și Odesa. Practic, peste 20 de milioane de tone de cereale nu pot să ajungă la export, în acest moment.

De partea cealaltă a baricadei, Rusia anunță că exporturile au fost deblocate, diverse cantități de cereale plecând spre... teritoriile controlate de ruși din Ucraina.

Rușii au deturnat o parte din cantitatea de cereale

Sunt bucuros și mândru să vă informez că primele vagoane, în număr de 11, au plecat cu cereale spre Crimeea. Se poate anticipa că în viitorul apropiat aceste livrări vor fi mărite de sute de ori", a raportat Evghenii Balitky, reprezentant al administrației militare pro-ruse din regiunea Zaporojie, din Ucraina.

Planul rușilor pare să fie unul șiret, o bună parte a cerealelor urmând să plece, totuși, la export, schimburile fiind controlate, însă, de ruși.

Citește și: Amenințare nucleară delirantă a unui oficial rus la adresa României

Trimitem cereale prin Federația Rusă. Principalele contracte se încheie cu Turcia. Primele trenuri au trecut deja prin Crimeea, au mers în direcția Orientului Mijlociu, o piață tradițională pentru Ucraina”, a mai explicat Evghenii Balitky.

ONU vorbește despre o criză alimentară globală

Predicțiile Organizației Națiunilor Unite nu sunt deloc optimiste, discursul oficial confirmând spusele președintelui Zelenski.

Pentru cei din zonele de război, fiecare zi aduce noi vărsări de sânge și suferințe. Iar pentru cei din restul lumii, războiul, împreună cu alte crize, amenință să dezlănțuie un val fără precedent de foamete și lipsuri care va lăsa în urmă haos social și economic.

Citește și: Hârtie igienică cu chipul lui Zelenski, vândută pe unul dintre cele mai mari site-uri din lume

Criza de anul acesta este despre lipsa accesului la resurse. Criza de anului viitor ar putea fi despre lipsa de hrană. Nu vă lăsați induși în eroare, nici o țară sau comunitate nu va scăpa de această criză a costului vieții", a spus Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, miercuri, 8 iunie.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Angelina Jolie (2) jpg
Alina Sorescu (9) jpg
gina pistol playboy 3 webp
Ana Maria Margean 2 jpg
anca dinicu (2) jpg
lama margherita clejani fulgy jpg
alec baldwin jpeg
FotoJet (2) jpg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (2) jpg
netflix tableta 412 jpg
foto 1   caine surfjpg jpg
6 front masini electrice poza mare jpg
dirty dancing jpg jpeg
Palarie 8 jpg