Trei scenarii pentru finalul războiului din Ucraina. Rusia a pierdut deja?

#Război Ucraina-Rusia

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit, pentru adevarul.ro, despre cele trei posibile scenarii pentru finalul războilui din Ucraina. Din punctul lui de vedere, Rusia a pierdut deja războiului, iar regimul de la Kremlin va cădea.

Cristian Pîrvulescu a declarat, pentru adevarul.ro, că Rusia ar putea avea în acest moment control al mai multor oraşe din est, dar armata lui Vladimir Putin va fi înfrântă. Politologul a conturat trei scenarii pentru finalul conflictului, iar în două din ele, Rusia iese învinsă. Cel mai afectat va fi Putin, care va fi înlăturat de la putere.

Politologul Cristian Pîrvulescu
Politologul Cristian Pîrvulescu

Cele trei scenarii pentru finalul războiului

„Rusia, din punctul meu de vedere, a pierdut deja. Există trei scenarii de încheiere a acestui război: printr-o înfrângere a Rusiei şi prăbuşirea rapidă a regimului, printr-un armistiţiu, adică printr-o victorie de etapă care poate fi prezentată ca o victorie ucraineană, dar şi rusească, şi atunci Puţin tot se va prăbuşi, dar nu imediat, iar Rusia va căuta să se refacă şi să-şi ia revanşa.

Citeşte şi: Olena Zelenska, despre momentul în care Ucraina a fost invadată: «Nu pot descrie emoțiile simțite»

Înfrângerea Ucrainei, e a treia variantă şi o ipoteza pe care nu o putem exclude, deşi nu o dorim realizată. Asta este foarte periculoasă, pentru că atunci Rusia agresivă şi puternică va pune în pericol întreagă stabilitate”, a declarat Cristian Pîrvulescu.  

Cea mai plauzibilă variantă, a doua

Cea mai realistă varianta este, spune politologul, cea a armistiţiului, în care înfrângerea Rusiei nu va fi una decisivă. Însă, Pîrvulescu crede că şi situaţia în care Ucraina va ieşi clar învingătoare este una posibilă.

CIteşte şi: Mircea Geoană dezvăluie avertismentul pe care i l-a adresat Putin: «Am rămas frapat»

„În acest moment, dau mai multe şanse variantei de la mijloc, aceea a unui compromis în care să se rămână oarecum pe bazele actuale, deşi într-o anumită conjunctură Ucraina ar putea avea şi o victorie categorică împotriva Rusiei”, a mai spus Pîrvulescu.  

Înfrângerea categorică a Rusiei ar presupune şi recuperarea regiunilor Donbass şi Crimeea, iar acest lucru va fi fatal lui Putin. Regimul de la Kremlin va cădea, în acest scenariu, iar în Rusia vor apărea lupte pentru putere între diverse facţiuni. Ucraina ar fi, însă, afectată de un armistiţiu, dacă pe teritoriul ei va apărea un conflict îngheţat, mai ales că Rusia deţine mai multe teritorii. 

Războiul ar mai putea dura câteva luni

Pîrvulescu mai spune că încheierea războiului în acest moment ar fi în avantajul Rusiei, care are deja o suprafaţă importantă din Ucraina. Totuşi, regimul de la Kiev nu va dori să renunţe la teritoriile ocupate, aşa că e puţin probabil să vrea să încheie conflictul atât de uşor. El crede, însă, că războul ar putea ajunge la final în câteva luni, întrucât ambele armate sunt epuizate.

Citeşte şi: Sute de ucraineni refuză să iasă din subteran, speriați de bombardamente

La 10, un băiţel îşi apără satul de ruşi

Nazar are 10 ani şi stă 12 ore de pază foto: Sky News
Nazar are 10 ani şi stă 12 ore de pază foto: Sky News

Un băieţel de 10 ani îşi protejează satul, cu un Kalashnikov de jucărie. Nazar stă de pază, la punctul de intrare din localitatea sa, de la ora 9 dimineaţă, până la ora 9 seara, cu grup de tineri. Micuţul spune că nu se teme de nimic, după ce a văzut ororile războiului şi a simţit că este de datoria lui să îşi apere familia, prietenii şi vecinii.

Ideea de a sta de pază i-a venit după ce ruşii au atacat satul în care locuieşte. “Au violat o femeie în şcoală, acolo unde se ascundeau mai mulţi oameni şi copii”, a povestit Nazar, pentru Sky News.

La intrare, celor care vor să vină în sat li se cere să spună două cuvinte în ucraineană, extreme de dificile: "ukrazaliznitsa" şi  "palianitsa", unul fiind o companie feroviară, iar altul un tip de pâine. Nazar a mai spus că a şi prins cu rus care încerca să intre în localitate, dar l-au lăsat să treacă.

Locuitorii din Mariupol aşteaptă şi două zile să primească apă

Mariupol a fost aproape complet distrus de ruşi foto: Profimedia
Mariupol a fost aproape complet distrus de ruşi foto: Profimedia

Lipsa de apă din Mariupol a ajuns la un nivel critic, conform unui consilier al primarului. Petro Andrushenko a declarat că oamenii trebuie să se treacă pe liste, dacă vor apă şi trebuie să aştepte chiar şi două zile.

Bombardamentele din Mariupol au distrus complet oraşul, care s-a aflat sub asediu de la începutul războiului, din 24 februarie, iar acum nu mai există electricitate, căldură sau apă curentă. Mariupol este momentan sub ruşi, care nu au refăcut reţelele.

Andrushenko, care nu se află în oraş, a mai spus că apa dată de autorităţile ruse nu este potabilă şi trebuie fiartă pentru a putea fi folosită, dar nu există surse de foc. Consilierul a mai punctat că lipsa apei ar putea duce la epidemii, cum ar fi un focar de coleră, mai ales că oraşul e plin de gunoaie, dar şi cadavre lăsate pe străzi. În Mariupol se află încă 150.000 de locuitori, iar ruşii ar fi ucis 22.000 de civili.

Flashnews

Volodimir Zelenski foto: AFP/Preşedinţia Ucrainei
Volodimir Zelenski foto: AFP/Preşedinţia Ucrainei
  • Volodimir Zelenski a vizitat duminică trupele din regiunea Lugansk, una dintre cele mai bombardate în ultimele zile de ruşi. "Sunt mândru de toţi cei pe care i-am întâlnit, am dat mâna, am comunicat şi i-am susţinut. S-a adus ceva pentru militari, dar nu voi detalia", a declarat Zelenski.
  • Generalul-maior Roman Kutuzov, comandantul Armatei a 5-a a Rusiei, a fost ucis în estul Ucrainei. Armata ucraineană a publicat co fotografie cu trupul lui, ca dovadă, iar presa din Rusia a confirmat informaţia. Bărbatul este al 11-lea general rus care moare în război. Jurnaliştii ruşi îl prezintă pe general ca un erau, care şi-a dat viaţa în Lungansk, unde ar fi condus personal o unitate.
  • Soţia liderului regimentului Azov spune că nu a mai vorbit cu Denis Prokopenko de o săptămână. El este într-un centru de detenţie rus, iar Ekaterina a reuşit să vorbească cu soţul ei doar 30 de secunde, ultima oară.
  • Experţii francezi au început scanarea cu laser a clădirilor din Harkov, pentru a face recontrucţia lor mult mai uşoară. Sute de clădiri istorice din oraş au fost distruse sau avariate de bombele ruseşti.
  • Serghei Lavrov a fost obligat să îşi anuleze vizita în Serbia, după ce ţările vecine, Bulgaria, Muntenegru şi Macedonia de Nord, au închis spaţiul aerian pentru avionul Ministrului de externe rus. Oficialul ar fi trebuit să meargă luni, la Belgrad, pentru o întâlnire cu președintele Aleksandar Vucic.
  • Ministrul de Finanţe al Franţei, Bruno Le Maire, a declarat că Parisul negociază cu Emiratele Unite pentru a înlocui petrolul rus, atunci când embargoul va intra în vigoare.
zelenski news flash afp jpg

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net