Sute de ucraineni refuză să iasă din subteran, speriați de bombardamente

#Război Ucraina-Rusia

Ruşii au adus moartea peste oraşele paşnice din Ucraina! Chiar în şi regiunile eliberate de armata ucraineană, oamenii simpli se tem să iasă la lumina soarelui. Şi asta pentru că ruşii omoară tot, soldaţi, civili, copii, femei, bătrâni şi chiar animale, informează Kiev Independent. 

Bătrânii adăpostiți la metrou își spun între ei „oamenii peșterii”. Foto: EPA-EFE
Bătrânii adăpostiți la metrou își spun între ei „oamenii peșterii”. Foto: EPA-EFE

Harkovul a fost eliberat, iar trupele ruseşti au fost respinse dincolo de graniţa din nord-estul Ucrainei, de aproape o săptămână. Jurnaliştii de la Deutsche Welle au vorbit cu oamenii blocaţi în subteran încă din 24 februarie când primele bombe ruseşti au lovit oraşul.

Citește și: Rezistența din Azovstal a căzut

Bătrâni, femei cu copii, văduve şi chiar animale fără stăpân trăiesc înghesuiţi pe peronul îngust şi şi-au încropit culcuşuri inclusiv pe scările din staţiile de metrou. Peronul este plin de saci de dormit, ghivece cu flori, jucării, măsuţe, scaune, haine, valize, geamantane şi rucsacuri.

Localnicii și-au amenajat culcușuri pe peronul stațiilor de metrou. Foto: EPA-EFE
Localnicii și-au amenajat culcușuri pe peronul stațiilor de metrou. Foto: EPA-EFE

Bătrânele mai dau cu mătura din când în când, iar mamele fac cu schimbul jucându-se sau făcând lecţii cu hoarda de copilaşi. O atmosferă apăsătoare plină de incertitudine domneşte chiar şi în ultimele zile când oraşul a fost ferit de bombele ruseşti. Valeria Şevciuk, de 64 de ani, a povestit că nu vrea să iasă din metrou pentru că nu are încredere în ruşi.

„Mi-au distrus blocul şi au bombardat cartiere întregi. În Harkov au mai rămas doar câteva şcoli în picioare, copiii nu mai au unde să înveţe. Mi-e frică să ies la suprafaţă pentru că o să plâng din tot sufletul când o să văd oraşul meu frumos distrus de nemernicii ăştia pe care i-am crezut atâta timp fraţii noştri”, a spus femeia fără să se mişte de pe patul improvizat pe peron.

Buncărul a devenit adăpost și pentru animale. Foto: EPA-EFE
Buncărul a devenit adăpost și pentru animale. Foto: EPA-EFE

Zilnic aici sosesc asistenţii de la crucea Roşie care aduc mâncare caldă, apă proaspătă, pături, jucării şi alte lucruri folositoare. „Oamenii peşterii” cum îi numeşte pe fraţii lui de suferinţă Ivor Ghenadenko, 69 de ani, habar nu au dacă mai au case sau au rămas fără nimic. Vestea că ruşii au fost împinşi dincolo de graniţă a stârnit un val de emoţie la începutul săptămânii trecute, la metroul din Harkov. Câţiva tineri au ieşit la suprafaţă la 17 mai, însă au revenit seara când sirenele de alertă antiaeriană şi-au început concertul. „Coşmarul nu s-a terminat. Nu o să ies de aici decât după ce se semnează pacea”, a declarat cu lacrimi în ochi Valeria Şevciuk.

Sinistrații se consolează cu gândul că măcar sunt la ei acasă, nu în pribegie. Foto: EPA-EFE
Sinistrații se consolează cu gândul că măcar sunt la ei acasă, nu în pribegie. Foto: EPA-EFE

Harkovul avea o populaţie de 1,42 milioane, conform datelor ONU din 2017. Peste 600.000 de localnici au fugit din calea bombelor în intervalul februarie-aprilie. Însă din a doua jumătate a lunii aprilie, fugarii au început să revină acasă. Unii dintre ei au intrat în armată şi sunt hotărâţi să lupte până la capăt împotriva invadatorilor, alţii au îngroşat rândurile oamenilor din subteran.

Luptătorii de Azovstal, eliberaţi în schimbul unui oligarh?

Luptător ucrainean în momentul predării la Azovstal. Foto: EPA-EFE
Luptător ucrainean în momentul predării la Azovstal. Foto: EPA-EFE

Rusia susţine că a preluat controlul fabricii de oţel Azovstal din Mariupol şi că ultimii luptători ucraineni s-au predat. Luptătorii de la Azovstal ajunşi prizonieri ar putea fi eliberaţi în schimbul oligarhului Viktor Medvedciuk (67 de ani), care este arestat de ucraineni. Moscova ar analiza această posiblitate.

Citește și: Cele mai importante momente din războiul Ucraina-Rusia 

„Vom studia problema”, a afirmat deputatul Leonid Sluţki, membru al delegaţiei ruse la ultimele negocieri cu Kievul, citat de agenţia de presă Ria Novosti. Însă , preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a declarat într-o sesiune în plen marţi că „aceşti criminali de război capturaţi nu pot fi daţi la schimb, ci trebuie judecaţi.

Preşedintele rus Vladimir Putin ar fi naşul fiicei lui Medvedciuk. Medvedciuk, cu care liderul de la Kremlin obişnuia să-şi petreacă vacanţele la Marea Neagră, era vehiculat ca una dintre posibilele opţiuni pentru a conduce un guvern-marionetă instalat de Moscova, în cazul în care ruşii ar fi reuşit să preia controlul asupra Kievului.

Armata rusă a preluat controlul asupra uzinei Azovstal, din Mariupol
Armata rusă a preluat controlul asupra uzinei Azovstal, din Mariupol

Ruşii susţin că 1.730 de militari ucraineni baricadaţi în oţelăria Azovstal s-au predat după o rezistenţă de 83 de zile. Printre ei s-ar fi aflat şi comandantul Regimentului Azov, Denis Prokopenko, pe care ruşii spun că l-au scos din uzină cu un vehicul blindat special, de frica civililor din Mariupol care ar fi vrut să-l linşeze. Denis Puşilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, susţine că printre cei care s-au predat s-au găsit cetăţeni străini. 

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net