Cele mai importante momente din războiul Rusia-Ucraina. Cronica conflictului de la granița noastră

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Războiul din Ucraina a luat întreaga lume pe neașteptate. Mulți analiști geopolitici și experți nu considerau că un război împotriva Ucrainei ar putea fi pornit, mai ales, nu în situația economică a Rusiei, care se afla la un nivel asemănător cu cel din momentul în care Uniunea Sovietică s-a prăbușit.

Război în Ucraina
Război în Ucraina

Chiar și așa, războiul a ajuns în Europa, după 70 de ani în care nicio altă țară nu a pornit un conflict armat împotriva altui stat suveran și independent. 

24 februarie: momentul în care Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei

Cel mai negru moment din istoria recentă a Europei. Rusia invadează un stat european, după 70 de ani de pace pe continent. 

Ziua de 24 februarie ne-a luat pe neașteptate pe mulți, mai ales pe ucrainieni. Unul dintre momentele importante ale războiului a fost declarația de război a Federației Ruse împotriva Ucrainei, justificând că țara trebuie să fie "denazificată" și "demilitarizată". 

Vezi și Cine e responsabil pentru ofensiva dezastruoasă a Rusiei? Părerea controversată a Statelor Unite

Totuși, conflictul nu e nou. Încă din anul 2014, după ce Rusia a profitat de revoluția Euromaidan, în care Ucraina l-a înlăturat pe președintele pro-rus Viktor Ianukovici, Vladimir Putin a anexat ilegal peninsula Crimeea și a susținut militar zonele separatiste din Ucraina, Donețk și Luganks.

24 februarie a fost momentul în care am văzut tancurile și avioanele militare în afara paradelor cu care ne-am obișnuit în fiecare an, iar acestea au fost folosite pentru a ataca direct o altă țară.

27 februarie: Vladimir Putin vorbește prima oară despre armele nucleare

Frica planetei a fost activată pe 27 februarie, atunci când Vladimir Putin le-a ordonat responsabililor Serghei Șoigu și Valery Gerasimov să pună în pregătire armele nucleare de descurajare. 

Fiind unul dintre cele mai importante momente din război, o asemenea declarație din partea președintelui rus Vladimir Putin a făcut ca lumea să se teamă de un posibil sfârșit al lumii.

Citește și După o lună, războiul lui Vladimir Putin poate fi un eșec total

Această declarație a venit pe măsură ce sancțiunile din partea Occidentului au afectat grav economia Rusiei, reducând substanțial numărul de companii occidentale și perspective economice din Federația Rusă.

2 martie: Toată lumea a condamnat invazia rusă

Data de 2 martie a reprezentat o unire a popoarelor în fața agresorului. În urma summitului ONU organizat pe 2 martie, 141 de țări, printre care și România, au condamnat Rusia pentru invazia sa asupra Ucrainei. Doar 5 țări au votat împotriva condamnării: Federația Rusă, Belarus, Coreea de Nord, Eritrea și Siria. 

Un alt moment important din acest război a fost și mobilizarea generală a populației civile din Ucraina împotriva invadatorilor. 

Mai mulți cetățeni au blocat străzile din marele orașe și au cerut rușilor să facă calea întoarsă și să respecte independența Ucrainei. 

10 martie: Propaganda rusească și războiul modern

Pe lângă armele convenționale cu care se poartă un război, propaganda rusească, care își are experiența încă de pe vremea vechiului NKVD, a fost puternic pompată de către Kremlin prin intermediul mai multor personaje și canale media.

10 martie a fost momentul în care Rusia a negat că a atacat Ucraina și a acuzat țara că are arme biologice cu coronavirus. Ca notă informativă, Rusia a acuzat și Georgia că deține laboratoare cu arme biologice, în 2018, potrivit AP News

20 martie: Ucraina a început să respire

Ziua de 20 martie a reprezentat momentul în care Ucraina a început să contraatace pe mai multe fronturi, iar mai multe localități au fost eliberate de sub ocupație rusească.

Citește și Rușii anunță că reduc prezența în Ucraina. Ce se întâmplă de fapt pe front

În același timp, a fost momentul în care armata Rusiei a început să-și consolideze trupele în partea de sud a țării, consolidând un culoar între Crimeea și regiunile separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
image
actualitate.net
image
actualitate.net