Drama refugiaţilor. Nu mai au la ce să se întoarcă!
Au fugit din calea bombelor, au lăsat toată viaţa lor în urmă, dorind mai mult ca orice ca într-o bună zi să se întoarcă. Acum la aproape patru luni de la începutul războiului, mulţi ucraineni au luat drumul înapoi către casă. În zadar, însă! Acolo nu au mai găsit nimic!
Situaţia refugiaţilor ucraineni este în continuare dificilă, chiar dacă numărul celor care intră în ţară începe să scadă uşor, scrie adevarul.ro. Cei mai mulţi dintre ei spun că ar vrea să se întoarcă la casele lor, însă pentru unii dintre ei, ăsta este doar un vis frumos.
Citeşte şi: Sprijinirea refugiaţilor, afacere bănoasă? Cât se poate câştiga din deconturi
Este cazul unor ucrainence care s-au refugiat în România în luna martie. În Baia Mare, au fost cazate la o familie, care a preferat să rămână anonimă, dar care ne-a povestit toată drama femeilor.
„Avem o familie compusă din patru persoane. Este o mamă cu două fiice, de 21 şi de 7 ani, plus o bunică de peste 60 de ani”, spune o băimăreancă de 50 de ani, care le-a primit pe femei în gazdă.
Citeşte şi: Criză alimentară severă, din cauza cerealelor blocate de ruși în Ucraina
Ea mai arată că a îndemnat-o pe mama de 41 de ani să înceapă să înveţe limba română şi să o ducă şi pe fetiţa cea mică la ore, pentru a o înscrie la şcoală. Dar refuzul lor a fost categoric, convinse că se vor întoarce la ele acasă la Dnipro, acolo unde aveau casă şi locuri de muncă.
Iată însă că au plecat acasă, aşa cum şi-au dorit, dar dezamăgirea a fost uriaşă. „Săptămâna trecută au fost, au văzut că nu mai au nimic, totul e ras, aşa că s-au întors”, mai spune băimăreanca.
Fiica cea mare nu s-a mai întors în România, dar mama ei, sora mai mică şi bunica s-au întors la familia de băimăreni care le-a ajutat. „Acum iau ore de limba română şi engleză şi îşi caută de lucru. Fetiţa va merge la şcoală din toamnă”, mai spune băimăreanca despre cele pe care le-a primit în gazdă în familia ei.
A scăzut numărul de ucraineni care intră în ţară
De când a început criza politică din statul vecin, după prima lună în care a fost un aflux foarte mare de refugiaţi, numărul acestor persoane a început să înregistreze un trend descendent. De joi şi până vineri (de pe 9 până pe 10 iunie) , pe sensul de intrare în ţară la Punctul de Trecere a Frontierei a fost o scădere cu aproape 20% a numărului de persoane care s-au prezentat pe sensul de intrare în ţară. Mai mult, cifrele sunt în dinamică, astfel că pot să apară schimbări oricând.
„În momentul de faţa, fluxul de persoane prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei, este scazut. Dacă după izbucnirea conflictului din Ucraina, mă refer după data de 24 februarie a.c., media zilnică de persoane, prin acest punct, era de 2.500 de persoane, din care 2.000 erau cetăţeni ucraineni, acum vorbim de 1.500 de persoane, din care aproximativ 1.000 sunt cetăţeni ucraineni”, spune Iulia Stan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei.
De asemenea, a scăzut constant şi numărul de cereri de azil în Româna, fiind zile în care nu se înregistrează nici un caz.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!