Drama refugiaţilor. Nu mai au la ce să se întoarcă!

Au fugit din calea bombelor, au lăsat toată viaţa lor în urmă, dorind mai mult ca orice ca într-o bună zi să se întoarcă. Acum la aproape patru luni de la începutul războiului, mulţi ucraineni au luat drumul înapoi către casă. În zadar, însă! Acolo nu au mai găsit nimic! 

image
C├ónd au fugit dincolo de grani╚Ťe, ucrainenii au sperat s─â se ├«ntoarc─â acas─â c├ót mai repede

Situa┼úia refugia┼úilor ucraineni este ├«n continuare dificil─â, chiar dac─â num─ârul celor care intr─â ├«n ┼úar─â ├«ncepe s─â scad─â u┼čor, scrie adevarul.ro. Cei mai mul┼úi dintre ei spun c─â ar vrea s─â se ├«ntoarc─â la casele lor, ├«ns─â pentru unii dintre ei, ─âsta este doar un vis frumos.

Cite┼čte ┼či:┬áSprijinirea refugia┼úilor, afacere b─ânoas─â? C├ót se poate c├ó┼čtiga din deconturi

Este cazul unor  ucrainence care s-au refugiat în România în luna martie. În Baia Mare, au fost cazate la o familie, care a preferat să rămână anonimă, dar care ne-a povestit toată drama femeilor.

ÔÇ×Avem o familie compus─â din patru persoane. Este o mam─â cu dou─â fiice, de 21 ┼či de 7 ani, plus o bunic─â de peste 60 de aniÔÇŁ, spune o b─âim─âreanc─â de 50 de ani, care le-a primit pe femei ├«n gazd─â.

Cite┼čte ┼či:┬áCriz─â alimentar─â sever─â, din cauza cerealelor blocate de ru╚Öi ├«n Ucraina

Ea mai arat─â c─â a ├«ndemnat-o pe mama de 41 de ani s─â ├«nceap─â s─â ├«nve┼úe limba rom├ón─â ┼či s─â o duc─â ┼či pe feti┼úa cea mic─â la ore, pentru a o ├«nscrie la ┼čcoal─â. Dar refuzul lor a fost categoric, convinse c─â se vor ├«ntoarce la ele acas─â la Dnipro, acolo unde aveau cas─â ┼či locuri de munc─â.┬á

image
Mulţi refugiaţi nu mai unde să se întoarcă, pentru că totul e distrus

Iat─â ├«ns─â c─â au plecat acas─â, a┼ča cum ┼či-au dorit, dar dezam─âgirea a fost uria┼č─â. ÔÇ×S─âpt─âm├óna trecut─â au fost, au v─âzut c─â nu mai au nimic, totul e ras, a┼ča c─â s-au ├«ntorsÔÇŁ, mai spune b─âim─âreanca.

Fiica cea mare nu s-a mai ├«ntors ├«n Rom├ónia, dar mama ei, sora mai mic─â ┼či bunica s-au ├«ntors la familia de b─âim─âreni care le-a ajutat. ÔÇ×Acum iau ore de limba rom├ón─â ┼či englez─â ┼či ├«┼či caut─â de lucru. Feti┼úa va merge la ┼čcoal─â din toamn─âÔÇŁ, mai spune b─âim─âreanca despre cele pe care le-a primit ├«n gazd─â ├«n familia ei.

A scăzut numărul de ucraineni care intră în ţară

image
Iulia Stan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei

De c├ónd a ├«nceput criza politic─â din statul vecin, dup─â prima lun─â ├«n care a fost un aflux foarte mare de refugia┼úi, num─ârul acestor persoane a ├«nceput s─â ├«nregistreze un trend descendent.┬áDe joi ┼či p├ón─â vineri (de pe 9 p├ón─â pe 10 iunie) , pe sensul de intrare ├«n ┼úar─â la Punctul de Trecere a Frontierei a fost o sc─âdere cu aproape 20% a num─ârului de persoane care s-au prezentat pe sensul de intrare ├«n ┼úar─â. Mai mult, cifrele sunt ├«n dinamic─â, astfel c─â pot s─â apar─â schimb─âri oric├ónd.

ÔÇ×├Än momentul de fa┼úa, fluxul de persoane prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marma┼úiei, este scazut. Dac─â dup─â izbucnirea conflictului din Ucraina, m─â refer dup─â data de 24 februarie a.c., media zilnic─â de persoane, prin acest punct, era de 2.500 de persoane, din care 2.000 erau cet─â┼úeni ucraineni, acum vorbim de 1.500 de persoane, din care aproximativ 1.000 sunt cet─â┼úeni ucraineniÔÇŁ, spune Iulia Stan, purt─âtorul de cuv├ónt al Poli┼úiei de Frontier─â Sighetu Marma┼úiei.

De asemenea, a sc─âzut constant ┼či num─ârul de cereri de azil ├«n Rom├óna, fiind zile ├«n care nu se ├«nregistreaz─â nici un caz.┬á

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa┬ápont@click.ro!

Margherita jpg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
1 bruce willis jpg jpeg
image png
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
FotoJet (2) jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 19 august sfantul andrei stratilat si credinciosii sai soldati 2593 la numar fresca la manastirea sucevita jpeg
Lacul Morii jpg
pensionari care au deplatit facturi 0 jpeg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
Orașul Granadilla jpg
GettyImages 1338148296 jpg