Sprijinirea refugiaţilor, afacere bănoasă? Cât se poate câştiga din deconturi

Ajutorul oferit de stat, pentru refugiaţii din Ucraina, a stârnit discuţii. Datorită programului de decontări, arată adevarul.ro, numărul ofertelor de cazare pentru ucraineni a crescut, însă doar pentru familii numeroase, iar unii voluntari se plâng că românii care pun la dispoziţie spaţii de locuit fac bani frumoşi, fără să le pese de bunăstarea refugiaţilor.

În luna martie, cifrele privind decontările serviciilor de cazare indicau că românii de rând nu mai sar în ajutorul refugiaţilor din Ucraina, iar greul stă pe umerii voluntarilor şi asociaţilor. Conform cererilor centralizate în aprilie, pentru luna martie, Inspectoratul general pentru Situații de Urgență (IGSU) a decontat aproximativ 5,2 milioane lei către persoanele fizice și 1,3 milioane către persoane juridice, pentru cazarea refugiaţilor. Un cadru legal pentru a deconta tot ce înseamnă cheltuieli legate de hrană şi cazare, chiar şi în cazul persoanelor fizice, s-a creat la finalul lui martie, mai notează adevarul.ro.

Statul dă 20 de lei pe hrană şi 50 de lei pe cazare, pe zi

Din aprilie, lucrurile au început să se schimbe, pentru că în conturile românilor de rând care ajutau ucraineni au început să intre banii. Iniţial, doar 20 lei/zi pentru hrana unui refugiat, iar apoi şi 50 lei/zi pentru cazarea lui.

Citeşte şi: Aproape 100 de refugiați ucraineni, evacuați dintr-un cămin bucureștean

Modul în care au fost făcute deconturile a dat naştere unor nemulţumiri, însă. Asta deoarece s-a crezut că aceşti bani vor ajunge la refugiaţi, iar gazdele vor fi doar un intermediar. Lucrurile nu stau aşa.

Acum, pe anumite grupuri, refugiații din Ucraina solicită apartamente, „în programul de stat 20+50“, în anumite sectoare ale Capitalei sau în orașele mari. Pe de altă parte, românii anunță că își pun la dispoziție spațiile libere, chiar dacă e vorba de o casă de la țară, o garsonieră cumpărată pentru copii pe viitor sau locuința părinților care nu mai sunt. Sunt căutate mai ales familii mai mari, pentru că fiecare refugiat aduce bani în plus. Românii care oferă aceste case spun, însă, că nu pot oferi mâncare.

Citeşte şi: Refugiată din Ucraina: «Sunt recunoscătoare României pentru tot!»

Un român poate face şi 10.500 de lei lunar, de pe urma unei familii de 5 refugiaţi

Cei care au venit în ajutorul refugiaţilor din prima clipă sunt nemulţumiţi de program şi consideră că unele persoane încearcă să facă afaceri de pe urma celor afectaţi de război. Unii voluntari susţin că, de pe urma unei familii numeroase, un proprietar de apartement poate face şi 10.500 lei pe lună.

„Când ați auzit de bani ați început să faceți fapte bune. Astea nu-s fapte bune. Asta e afacere pe spatele familiilor din Ucraina. Nu pot supraviețui cu 20 RON pe zi (n. red. – adesea românii dispuși să-și închirieze mascat locuințele spun că le vor da refugiaților banii decontaţi pentru mâncare). Au diverse nevoi care trebuie acoperite, așa că majoritatea banilor ar trebui să le dați lor. Opriți cât ar merita închirierea locației plus utilitățile“, a scris un voluntar.

„Problema este că se merge prea departe, nimeni nu caută familii cu două persoane, ci caută să bage cât mai mulți într-un apartament. Banii se dau pe persoana. Dacă ai cazate două persoane primești aproximativ 4.200 lei pe lună, dar dacă ai cinci persoane în același apartament primești 10.500 lei pe lună. În urma cu două luni nimeni nu specifica numărul de persoane, acum mulți proprietari caută familii cât mai numeroase, mulți dintre ei probabil ca să încaseze mai mult“, se arată într-un alt comentariu.

Bucureşti-Ilfov, Constanţa şi Cluj, judeţele cu cele mai mari sume decontate

Conform  IGSU, în luna aprilie, s-au făcut decontări de peste 38 de milioane de lei, doar pentru persoanele fizice. Cele mai mari sume s-au dus către București-Ilfov (7,3 milioane lei), Constanţa (4,4 milioane lei), Cluj (2,8 milioane lei), Suceava (2,7 milioane lei), Sibiu (2 milioane lei), Brașov (1,8 milioane lei), Maramureş (1,7 milioane lei), Prahova (1,5 milioane lei), Iași (1,4 milioane lei).

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net