100 de zile de război în Ucraina: „Acum înţelegem mai bine motivele reale"

#Război Ucraina-Rusia

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, însă ceea ce credeau ruşii că va fi „o operaţiune de trei zile” a ajuns un război în toată regula. Într-un interviu pentru „Adevărul”, cunoscutul analist militar Hari Bucur-Marcu explică ideologia lui Putin şi adevăratul motiv pentru care ruşii au invadat Ucraina, dar şi de ce vor sfârşi prin a pierde acest război.

Trupele ruse s-au poticnit în Ucraina, în pofida micilor succese înregistrate în ultima vreme în Donbass. Acest lucru arată o slabă pregătire, dar probabil şi lipsa determinării unei părţi a armatei ruse, care nu crede în acest război şi nici nu şi-l doreşte. Mai mult, Rusia va sfârşi prin a pierde, iar acest deznodământ nu este departe, spune analistul militar Hari Bucur-Marcu.

„Rusia e un balon gonflabil care s-a dezumflat când a fost înţepat în războiul ăsta. A obţinut mai degrabă succese limitate şi mai mult în Donbas şi sudul Ucrainei. Războiul nu va mai dura mult. Va dura cel mult între 5 şi 12 luni. Rusia îl va pierde, pur şi simplu nu va mai avea resurse să-l continue”, explică Marcu.

image

Vrea să şteargă Ucraina de pe harta politică

De fapt, deşi în 3 iunie se împlinesc 100 de zile de la invadarea Ucrainei, cei mai mulţi experţi nu înţeleg încă adevăratele motive care stau în spatele deciziei lui Putin. Hari Bucur-Marcu consideră că este un război iraţional, care nu foloseşte în realitate nici măcar Rusiei.

Războiul, aşa cum îl vedem noi, nu are justificare în continuare. Acum, la 100 de zile, înţelegem mai bine motivele reale, deşi ei spuneau că obiectivul lor e denazificarea Ucrainei. Un asemenea obiectiv nici nu putea fi atins militar! Pe 9 mai, Putin a explicat, de fapt, ce înţelege el prin denazificare: «neonaziştii», adică naţionaliştii ucraineni să nu mai aibă loc pe faţa pământului, să fie trimişi în ceruri. Practic, e o acţiune de pedepsire a Ucrainei, pentru simplul fapt că ucrainenii au altă viziune despre viitor şi îşi doresc o integrare în NATO şi UE”, explică Hari Bucur-Marcu.

Invadatorii au distrus drumurile
Invadatorii au distrus drumurile

Nici măcar obiectivul creării unui culoar din Donbas şi până în Crimeea, pentru a asigura accesul Rusiei la peninsula smulsă Ucrainei în 2014, nu justifica atrocitatea Armatei Roşii, mai spune expertul.

„În momentul în care Rusia şi-a anexat Crimeea, toată lumea ştia că va veni un moment în care Putin va avea pretenţia la un coridor terestru, de-a lungul litoralului celor două mări - Marea Neagră şi Marea Azov, care să lege Crimeea terestru, continental de patria-mamă Rusia. Dar nu şi-au dorit numai asta. În realitate, Putin, ruşii şi-au dorit efectiv desfiinţarea statului ucrainean. De fapt, Putin a şi spus că Ucraina nu merită să existe ca stat, nu este naţiune, drept urmare, în viziunea lui, ucrainenii nu au ce să caute pe harta politică”, a mai spus analistul.

Aşa se explică şi faptul că până şi o parte a militarilor ruşi sunt confuzi, iar unii refuză să îndeplinească ordinele şi să lupte în Ucraina.

Propagandă cu ajutorul bisericii

Mai departe, un întreg aparat de propgandă a fost pus în mişcare de Putin, a cărui ideologie e să distrugă Ucraina.

„Nu întâmplător agresiunea asta e însoţită de binecuvântarea lui Kiril, patriarhul rus care îi vede pe toţi cei care s-au desprins de biserica lui ca fiind de fapt eretici şi care trebuie să ardă în flăcările iadului. Kiril se duce şi binecuvântează rachetele şi le stropeşte cu aghiasmă”, a punctat expertul.

Cine e Hari Bucur-Marcu

Hari Bucur-Marcu
Hari Bucur-Marcu

Hari Bucur-Marcu a fost consilier al Ministerului de Externe pentru înfiinţarea Centrului de Reconstrucţie Post-Conflict şi coordonator academic al Centrului de Studii NATO din Bucureşti. Marcu are reputaţia de expert la nivel internaţional în problemele edificării instituţiilor de apărare, politicilor de apărare şi alianţelor militare, în special NATO, precum şi reformei sectorului de securitate.  

Armata rusă continuă să suferepierderi devastatoare în Ucraina

Forţele ucrainene ţin piept invadatorilor
Forţele ucrainene ţin piept invadatorilor

Soldaţii ruşi au capturat aproximativ 80% din teritoriul oraşului Severodoneţk, din estul Ucrainei. Asaltul de cucerire continuă în mare forţă, în timp ce localnicii, îngroziţi, se adăpostesc de bombardamente în subsolurile uzinei chimice, unde sunt depozitate, aproape fără îndoială, substanţe periculoase. 

Soldaţii ruşi au reuşit să înainteze în Severodoneţk, ducând lupte de stradă crâncene cu apărătorii ucraineni. Însă nu au înaintat atât de repede pe cât au sperat, a recunoscut Leonid Pasechnik, liderul autodeclaratei Republicii Populare Luhansk. În unele districte, trupele ruse au fost respinse de ucraineni.

Ruşii au făcut mari distrugeri în estul Ucrainei
Ruşii au făcut mari distrugeri în estul Ucrainei

Deşi înaintează în est, ruşii se confruntă cu o contraofensivă a ucrainenilor în tentativa de a elibera Hersonul şi de a-i împinge tot mai departe de Harkov pe invadatori.

”Armata rusă continuă să sufere pierderi devastatoare de război în Ucraina şi Putin nu poate declara victoria”, spune expertul britanic Oscar Jonsson, autorul cărţii ”The Russian Understanding of War”.

Invadatorii fac prăpăd în calea lor, ucid oameni nevinovaţi, dar ucrainenii reuşesc să le ţină piept de 99 de zile.

243 de copii ucraineni, ucişi în război

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că 689 de copii au fost răniţi, 243 au murit, alţi 139 sunt daţi dispăruţi, în urma invaziei ruse. Între 60 şi 100 de militari ucraineni mor şi 500 sunt răniţi, zilnic, în război, a spus liderul de la Kiev, într-un interviu pentru un site american de ştiri.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat că SUA urmează să furnizeze ucrainenilor sisteme de rachetă mai avansate şi muniţie, care le vor permite să-şi atingă mai precis obiecitvele-cheie pe câmpul de luptă în Ucraina. Ucraina a dat asigurări SUA că ”garantează” că nu va folosi noile sisteme de rachetă de tip HIMARS promise de către Washington pentru a ataca teritoriul rus.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles, Prințul William, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Satul Batrana Tinutul Padurenilor (108) JPG
ger romania jpg
orasul secret sub groenlanda jpg
ceata jpeg
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net