De mână cu Vladimir Putin: țările europene care au acceptat să plătească gazul în ruble
La început, Europa părea că se aliniază împotriva fabrica de război a Federației Ruse, dar lucrurile s-au schimbat atunci când gazul a devenit mult mai important.
Până acum, 10 clienți și-au deschis conturi la banca statului rus, Gazprombank, pentru a achiziționa gaze naturale în ruble. Patru clienți au făcut deja primele plăți.
Austria a acceptat condițiile Federației Ruse de a achiziționa gaz folosind schema de plată în ruble, care implică conversația plăților din euro sau dolari în moneda statului rus.
Totuși, Austria nu este participant în acest joc. Alți 10 clienți și-au deschis conturi la Gazprombank pentru a plăti gazul natural în ruble. Totuși, sunt și țări care nu au acceptat aceste modificări, precum Bulgaria și Polonia.
Bulgaria și Polonia, fără gaze
Începând cu data de 27 aprilie, Gazprom a încetat să mai lucreze gaze naturale companiile Bulgargaz, din Bulgaria, și PGNiG, din Polonia. Această decizie a fost motivată de neachitarea la timp a livrărilor în ruble de către mai multe companii.
De asemenea, ambele țări sunt considerate "țări de tranzit" pentru gazul rusesc. Compania controlată de Moscova a avertizat Polonia și Bulgaria că, dacă vor retrage în mod neautorizat combustibil din volumul de tranzit către alte țări, va reduce semnificativ livrările.
În anul 2021, Polonia și-a majorat semnificativ importul de gaze rusești cu 9,4%, echivalentul a 10,58 miliarde de metri cubi de gaze, având un consum anual de 20 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Nici în Bulgaria situația nu e mai roz. Anul trecut, livrările de gaze naturale din Federația Rusă s-au dublat, ajungând până la 3,15 miliarde de metri cubi.
Ce țări au acceptat condițiile impuse de Moscova
Spre deosebire de Polonia sau Bulgaria, Austria a acceptat condițiile impuse de Kremlin de a plăti gazul în ruble, acceptând termenii sancțiunilor impuse de Moscova.
Vezi și Scumpiri puternice la gaze naturale și petrol. Cu cât au crescut prețurile într-un singur an
Compania austriacă OMV a deschis deja un cont corespunzător la o bancă rusească, iar cancelarul Karl Nehammer a subliniat că Vladimir Putin l-a asigurat că țara central-europeană va beneficia de plata în euro a gazelor naturale livrate de către Federația Rusă.
Citește continuarea articolului pe Adevărul.ro
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!