Ucraina taie gazul europenilor. Decizia lui Zelenski

R─âzboiul dintre Rusia ╚Öi Ucraina ├«i las─â f─âr─â gaze pe europeni. Miercuri diminea╚Ťa, tranzitul gazelor ruse╚Öti printr-un nod important care asigur─â o treime din necesarul furnizat zilnic c─âtre vestul Europei a fost blocat din ordinul autorit─â╚Ťilor de la Kiev.

gaze rusia jpg
Blocarea tranzitului gazelor rusești va produce pagube semnificative pentru compania Gazprom

Pe aici nu se trece

Războiul dintre Rusia și Ucraina escaladează. Iar victime colaterale sunt europenii. Mai multe state occidentale care sunt dependente de gazul furnizat de ruși vor rămâne fără necesarul zilnic pentru consum casnic și industrial.

Compania care opereaz─â sistemul de gaze al Ucrainei a oprit miercuri diminea╚Ťa fluxul dintr-un punct de tranzit care leag─â conductele dinspre Rusia c─âtre Europa occidental─â.  

Este vorba despre un nod din regiunea Lugansk, teritoriu r├óvnit de ru╚Öi, unul dintre punctele cheie ├«n procesul de furnizare a gazelor dintre Rusia ╚Öi Europa. 

Prin sta╚Ťia de la ÔÇ×NovopskovÔÇŁ (regiunea Lugansk) se tranziteaz─â aproape o treime din gazul ce pleac─â din Rusia c─âtre Europa. E vorba circa 32,6 milioane de metri cubi pe zi, adic─â o treime din necesarul zilnic cerut de europeni. 

image
Harta conductelor de gaze care leag─â Rusia de Europa

Pentru a justifica decizia, Ucraina a invocat ÔÇ×caz de for╚Ť─â major─âÔÇŁ. Reprezentan╚Ťii companiei care gestioneaz─â nodul pe unde tranziteaz─â gazele ruse╚Öti au sus╚Ťinut c─â ocuparea teritoriului estic de c─âtre for┼úele ruse face imposibil─â supravegherea fluxurilor.

Citește și: 9 mai, Ziua Victoriei: artificii în Rusia, bombe în Ucraina. Vladimir Putin a avut o atitudine sfidătoare

Conducerea companiei ucrainene a mai spus c─â ocupa┼úia ru╚Öilor a f─âcut imposibil─â accesarea unui nod la Sohranovka ┼či direc┼úionarea gazului de-a lungul altor rute. ├Än sprijinul afirma╚Ťiilor, ei au citat cel pu┼úin un incident de ÔÇ×violen┼ú─â crescut─â" ce ar fi avut loc ├«n regiune.

Reac╚Ťia Gazprom

 Reac╚Ťia companiei Gazprom, care va pierde s─âpt─âm├ónal c├óteva sute de milioane de euro din cauza deciziei Ucrainei, nu a ├«nt├órziat s─â apar─â. Compania ruseasc─â sus╚Ťine c─â ÔÇ×nu exist─â nici o dovad─â de for┼ú─â major─â sau obstacole pentru a nu continua (N.R. - furnizarea) ca ├«nainteÔÇŁ.

Reprezentan╚Ťii Gazprom au mai precizat c─â firma ÔÇ×├«┼či ├«ndepline┼čte toate obliga┼úiile fa┼ú─â de cump─âr─âtorii de gaze din EuropaÔÇŁ.

Cite╚Öte ╚Öi: Gazele naturale s-au ieftinit ├«n Europa. Vor fi influen╚Ťate pre╚Ťurile din Rom├ónia?

Ei sus╚Ťin ferm c─â ÔÇ×nu avem absolut nici o confirmare a unor cazuri de violen┼ú─â crescut─â (N.R. - ├«n regiune)". Au mai ad─âugat ╚Öi c─â: ÔÇ×Nu exist─â nici o modalitate tehnic─â de redirec┼úionare de-a lungul altor rute.ÔÇŁ

Rusia plătește Ucraina

Unul dintre paradoxurile invaziei provocate de Vladimir Putin, pe care liderul de la Moscova prefer─â s─â o numeasc─â ÔÇ×o opera╚Ťiune special─âÔÇŁ, este c─â, de╚Öi Armata Rus─â a f─âcut pr─âp─âd pe teritoriul ucrainean, regimul lui Putin continu─â s─â achite facturile pentru dreptul de a exporta gaz rusesc prin conducte care tranziteaz─â teritoriul ucrainean. 

Cât va rezista Europa?

Liderii Uniunii Europene sunt preocupa╚Ťi de subiectul aprovizion─ârii cu gaze ├«nc─â de la debutul invaziei ordonate de Putin. De╚Öi exist─â un consens la nivelul statelor europene cu privire la necesitatea de a sanc╚Ťiona economic Rusia pentru c─â a provocat r─âzboiul de la grani╚Ťele UE, multe ╚Ť─âri sunt dependente de gazul rusesc.

Cite╚Öte ╚Öi: De m├ón─â cu Vladimir Putin: ╚Ť─ârile europene care au acceptat s─â pl─âteasc─â gazul ├«n ruble

UE pl─âte╚Öte ├«n jur de un miliard de euro pe zi pentru importul de gaze provenite din Rusia prin conductele Gazprom. Statele membre ale Uniunii Europene devin astfel finan╚Ťatoare indirecte ale r─âzboiului lui Putin.

Cea mai mare parte din aprovizionarea cu gaze ruse┼čti a Europei se face prin conducta Nord Stream 1, ce traverseaz─â Marea Baltic─â. Conducta Nord Stream 2, construit─â de ru╚Öi ├«n parteneriat cu Germania, ar fi trebuit s─â permit─â livrarea direct─â a gazelor dinspre Rusia c─âtre vestul Europei.

Citește și: Putin este supărat pentru că amanta ar fi din nou gravidă?

R─âzboiul lui Putin a determinat ├«ns─â occidentul s─â sisteze proiectul care ar fi adus ╚Öi mai mul╚Ťi bani europeni ├«n buzunarele oligarhilor apropia╚Ťi ai liderului de la Kremlin

Topul ╚Ť─ârilor dependente

Printre ╚Ť─ârile dependente de gazul rusesc se afl─â Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria ╚Öi Germania. ├Än Austria, estim─ârile arat─â c─â 80% din gazul importat provine din Rusia. ├Än Cehia, 87% din gazul importat e de provenien╚Ť─â ruseasc─â, iar Slovacia e 100% dependent─â de gazul rusesc.

La polul opus se afl─â Rom├ónia. ╚Üara noastr─â e al doilea cel mai mare produc─âtor european de petrol si gaze din UE. Astfel, din ├«ntreaga regiune Rom├ónia e ╚Ťara cel mai pu╚Ťin dependent─â de resursele furnizate de ru╚Öi.  

Cite╚Öte ╚Öi: LIVE TEXT Gazprom a ├«ntrerupt livr─ârile de gaze pentru Polonia ┼či Bulgaria

1 johnny depp amber heard jpg jpeg
ispita bianca pop beata crita sparg restaurantul 463978 webp
survivor tj nedelcu png
3alex nedelcu survivor png
dieta claudia pavel 2 jpg
1 insula iubirii 1 jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
oameni cu masti de protectie pe strada
FotoJet (2) jpg
FotoJet (1) jpg
evoli boala tigari electronice jpeg
Sorin Oprescu a fost s─âltat de masca╚Ťi din casa lui, ├«n septembrie 2015, dup─â ce tocmai primise mit─â 25 000 de euro jpeg
ion tiriac jpg