Ucraina taie gazul europenilor. Decizia lui Zelenski

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Războiul dintre Rusia și Ucraina îi lasă fără gaze pe europeni. Miercuri dimineața, tranzitul gazelor rusești printr-un nod important care asigură o treime din necesarul furnizat zilnic către vestul Europei a fost blocat din ordinul autorităților de la Kiev.

Blocarea tranzitului gazelor rusești va produce pagube semnificative pentru compania Gazprom
Blocarea tranzitului gazelor rusești va produce pagube semnificative pentru compania Gazprom

Pe aici nu se trece

Războiul dintre Rusia și Ucraina escaladează. Iar victime colaterale sunt europenii. Mai multe state occidentale care sunt dependente de gazul furnizat de ruși vor rămâne fără necesarul zilnic pentru consum casnic și industrial.

Compania care operează sistemul de gaze al Ucrainei a oprit miercuri dimineața fluxul dintr-un punct de tranzit care leagă conductele dinspre Rusia către Europa occidentală.  

Este vorba despre un nod din regiunea Lugansk, teritoriu râvnit de ruși, unul dintre punctele cheie în procesul de furnizare a gazelor dintre Rusia și Europa. 

Prin stația de la „Novopskov” (regiunea Lugansk) se tranzitează aproape o treime din gazul ce pleacă din Rusia către Europa. E vorba circa 32,6 milioane de metri cubi pe zi, adică o treime din necesarul zilnic cerut de europeni. 

Harta conductelor de gaze care leagă Rusia de Europa
Harta conductelor de gaze care leagă Rusia de Europa

Pentru a justifica decizia, Ucraina a invocat „caz de forță majoră”. Reprezentanții companiei care gestionează nodul pe unde tranzitează gazele rusești au susținut că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor.

Citește și: 9 mai, Ziua Victoriei: artificii în Rusia, bombe în Ucraina. Vladimir Putin a avut o atitudine sfidătoare

Conducerea companiei ucrainene a mai spus că ocupaţia rușilor a făcut imposibilă accesarea unui nod la Sohranovka şi direcţionarea gazului de-a lungul altor rute. În sprijinul afirmațiilor, ei au citat cel puţin un incident de „violenţă crescută" ce ar fi avut loc în regiune.

Reacția Gazprom

 Reacția companiei Gazprom, care va pierde săptămânal câteva sute de milioane de euro din cauza deciziei Ucrainei, nu a întârziat să apară. Compania rusească susține că „nu există nici o dovadă de forţă majoră sau obstacole pentru a nu continua (N.R. - furnizarea) ca înainte”.

Reprezentanții Gazprom au mai precizat că firma „îşi îndeplineşte toate obligaţiile faţă de cumpărătorii de gaze din Europa”.

Citește și: Gazele naturale s-au ieftinit în Europa. Vor fi influențate prețurile din România?

Ei susțin ferm că „nu avem absolut nici o confirmare a unor cazuri de violenţă crescută (N.R. - în regiune)". Au mai adăugat și că: „Nu există nici o modalitate tehnică de redirecţionare de-a lungul altor rute.”

Rusia plătește Ucraina

Unul dintre paradoxurile invaziei provocate de Vladimir Putin, pe care liderul de la Moscova preferă să o numească „o operațiune specială”, este că, deși Armata Rusă a făcut prăpăd pe teritoriul ucrainean, regimul lui Putin continuă să achite facturile pentru dreptul de a exporta gaz rusesc prin conducte care tranzitează teritoriul ucrainean. 

Cât va rezista Europa?

Liderii Uniunii Europene sunt preocupați de subiectul aprovizionării cu gaze încă de la debutul invaziei ordonate de Putin. Deși există un consens la nivelul statelor europene cu privire la necesitatea de a sancționa economic Rusia pentru că a provocat războiul de la granițele UE, multe țări sunt dependente de gazul rusesc.

Citește și: De mână cu Vladimir Putin: țările europene care au acceptat să plătească gazul în ruble

UE plătește în jur de un miliard de euro pe zi pentru importul de gaze provenite din Rusia prin conductele Gazprom. Statele membre ale Uniunii Europene devin astfel finanțatoare indirecte ale războiului lui Putin.

Cea mai mare parte din aprovizionarea cu gaze ruseşti a Europei se face prin conducta Nord Stream 1, ce traversează Marea Baltică. Conducta Nord Stream 2, construită de ruși în parteneriat cu Germania, ar fi trebuit să permită livrarea directă a gazelor dinspre Rusia către vestul Europei.

Citește și: Putin este supărat pentru că amanta ar fi din nou gravidă?

Războiul lui Putin a determinat însă occidentul să sisteze proiectul care ar fi adus și mai mulți bani europeni în buzunarele oligarhilor apropiați ai liderului de la Kremlin

Topul țărilor dependente

Printre țările dependente de gazul rusesc se află Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria și Germania. În Austria, estimările arată că 80% din gazul importat provine din Rusia. În Cehia, 87% din gazul importat e de proveniență rusească, iar Slovacia e 100% dependentă de gazul rusesc.

La polul opus se află România. Țara noastră e al doilea cel mai mare producător european de petrol si gaze din UE. Astfel, din întreaga regiune România e țara cel mai puțin dependentă de resursele furnizate de ruși.  

Citește și: LIVE TEXT Gazprom a întrerupt livrările de gaze pentru Polonia şi Bulgaria

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net