9 mai, Ziua Victoriei: artificii în Rusia, bombe în Ucraina. Vladimir Putin a avut o atitudine sfidătoare

Pe 9 mai 1945, Rusia reușea să înfrângă Germania nazistă, după un război care a durat șase ani. Anul acesta, pe 9 mai nu au existat motive de sărbătoare întrucât Rusia continuă să atace Ucraina, iar oameni nevinovați își pierd viețile, în războiul început de Vladimir Putin. 

Moscova sărbătoreşte  ziua Victoriei. Fotografii EPA-EFE
Moscova sărbătoreşte ziua Victoriei. Fotografii EPA-EFE

La primele ore ale dimineţii zilei de 9 mai, în Harkov, în Popasna, regiunea Luhansk şi în Doneţk au căzut mai multe bombe. La mai puţin de 20 de kilometri de Harkov, armata ucraineană a respins un atac rusesc al unei divizii de blindate, iar în oraşul Odesa trei rachete au lovit cu putere un centru comercial şi mai multe zone rezidenţiale, informează presa britanică.

Odesa este distrusă  de explozii
Odesa este distrusă de explozii

În timp ce în Ucraina aveau loc lupte sângeroase pe frontul din regiunea Donbas, la Moscova, în dreptul Monumentului Soldatului Necunoscut începea ceremonia dedicată zilei Victoriei împotriva nazismului. 

Un tanc sovietic T-34  a deschis ceremonia
Un tanc sovietic T-34 a deschis ceremonia

Vladimir Putin, 69 de ani, a depus flori la Mausoleu şi a urmărit parada care, în mod surprinzător, a fost la fel ca şi în alţi ani. Poate mai sărăcăcioasă şi cu o prezenţă mai redusă a Forţelor Aviatice ruseşti. Însă în acelaşi timp în republicile separatiste Luhansk şi Doneţk, dar şi în Mariupol, armata invadatoare organiza parade stradale la care implica şi civilii.

Mii de ruși au sărbătorit  Ziua Victoriei
Mii de ruși au sărbătorit Ziua Victoriei

Lupte violente pe frontul de est

Câteva fotografii cu nişte fetiţe din Mariupol care erau murdare, îmbrăcate în zdrenţe şi lihnite de foame în centrul oraşului unde patrulau soldaţii ruşi au făcut înconjurul planetei. Şi asta pentru că puşcaşii marini din Azovstal nu se predau şi au respins toate atacurile ruseşti de vineri şi până duminică. La lăsarea serii, pe cerul Moscovei au strălucit zeci de focuri de artificii colorate, spre deliciul moscoviţilor. 

Două fetiţe din Mariupol  abia puteau zâmbi în faţa  camerei foto
Două fetiţe din Mariupol abia puteau zâmbi în faţa camerei foto

În acelaşi timp, în apropiere de Herson, Nikolaev, Mariupol şi Harkov explozii puternice ţineau lumea blocată în buncăre, pe străzi, nici ţipenie de oameni şi sirenele antiaeriene prevesteau dezastrul. Războiul din Ucraina a ajuns ieri în cea de 76-a zi de încleştări sângeroase. Autorităţile de la Kiev au confirmat în ziua de 9 mai că majoritatea civililor din Azovstal a fost evacuată.

În regiunea  Harkov  au avut loc  lupte violente
În regiunea Harkov au avut loc lupte violente

Ieri însă apărătorii ucraineni au descoperit un grup de 100 de oameni ascunşi în subteranul stratificat pe şase niveluri al complexului industrial şi au cerut salvarea acestora prin intermediul unui convoi umanitar. Conform bilanţului oficial, peste 26.000 de militari ruşi au pierit în războiul din Ucraina, care are un cost estimat la 900 de milioane de dolari pe zi, conform Bloomberg. 

Căţelul erou a schimbat bombele pe lalele

Patron a descoperit  aproape 300 de bombe  ascunse de ruşi lângă Kiev. Foto: Twitter
Patron a descoperit aproape 300 de bombe ascunse de ruşi lângă Kiev. Foto: Twitter

Patron, căţelul care scapă Ucraina de bombe, a fost medaliat de Volodimir Zelenski în urmă cu două zile, în prezenţa deşlegaţiei canadiene sosite la Kiev. Micuţul dulău a fost şi ”premiat” în aceeaşi zi de colegii lui care l-au lăsat să miroasă florile din Kiev. Micuţul căţel din rasa Jack Russell a descoperit aproape 300 de dispozitive explozive şi a avut voie să îşi folosească nasul şi în alte scopuri decât cele militare.

Căţelul a mirosit  pentru prima oară  altceva decât praf de puşcă. Foto: Twitter
Căţelul a mirosit pentru prima oară altceva decât praf de puşcă. Foto: Twitter

Au fost emise mai multe timbre cu Patron şi întreaga planetă cunoaşte deja povestea căţeluşului de doar doi anişori. Patron a revenit în tranşee şi caută mine în regiunea Kiev şi eforturile lui vor salva mii de vieţi în viitorul apropiat. O companie americană a anunţat că intenţionează să îl transforme pe căţel în personaj de desene animate.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net