LIVE TEXT Gazprom a întrerupt livrările de gaze pentru Polonia şi Bulgaria
După două luni de război Rusia a pierdut 873 de tancuri, 179 aparate de zbor, 21.800 de militari și mândria sa navală, crucișătorul Moskva, care zace pe fundul Mării Negre. Aceste ultime date statistice au fost date publicității de Forțele ucrainene de uscat.
UPDATE 23.31 Gazprom a suspendat livrările de gaze către Polonia, de marţi, iar de miercuri, va înceta să mai facă livrări către Bulgaria.
Guvernul de la Sofia a declarat că refuzul său de a respecta noi cerinţe ale gigantului rus a dus la suspendare.
„Astăzi (n.red: marţi), Bulgargas EAD a primit notificarea că livrările de la Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022”, a anunţat Ministerul Economiei.
Între timp, Rusia a oprit şi livrările de gaze către Polonia, iar guvernul de la Varşovia a înfiinţat o celulă de criză.
„Informația mai întâi despre o reducere semnificativă a transportului de gaze și apoi despre suspendarea acestuia marți a fost confirmată neoficial de Onet atât unor surse guvernamentale, cât și Companiei poloneze de petrol și gaze (PGNiG). Rușii nu au informat partea poloneză cu privire la motivele suspendării livrărilor”, a raportat Onet.
UPDATE 22.34 Ministrul american al Justiției, Merrick Garland, a declarat că e dispus să susţină o iniţiativă de a trimite bunurile confiscate de la oligarhii ruşi Ucrainei.
„Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să înghețăm bunurile. Dar am susține un proiect de lege care ar permite ca o parte din acești bani să ajungă direct în Ucraina”, a declarat Merrick Garland, în timpl unei audieri a unei comisii din Senatul american.
UPDATE 21.58 Premierul Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu şi ministrul de Externe Bogdan Aurescu au fost în vizită la Kiev, unde au purtat discuţii cu Volodimir Zelenski.
UPDATE 21.24 Secretarul general al ONU Antonio Guterres şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-au întâlnit, la Moscova. Ei au discutat o evenutală colaborare între ONU, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, Rusia şi Ucraina pentru a facilita misiunile de evacuare.
Guterres a subliniat că este extrem de importantă ”instaurarea cât mai rapidă a păcii”. Lavrov, în schimb, a declarat că e prea devreme să se discute despre mediere în necogieri de pace, dar că Moscova vrea să găsească o soluţie diplomatică.
UPDATE 19.24 Cel puţin nouă oameni au murit în bombardamentele armatei ruse din estul şi sudul Ucrainei.
În oraşul Popasna, trei persoane care se adăposteau în beciul unui imbol au fost prinse sub dărâmături, a anunţat guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai.
La Harkov, alţi trei civili au fost ucişi, iar şapte răniţi. „Îi îndemnăm pe locuitori să fie foarte prudenţi şi, dacă este posibil, să nu părăsească adăposturile”, a spus guvernatorul regional Oleg Sînegubov.
În Doneţk, doi oameni au murit, iar şase au fost răniţi. "La Avdiïvka, trupe ruse au efectuat atacuri aeriene. Spitalul central, o şcoală şi imobile locuite au fost atinse”, a transmis guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko.
La Zaporojie, un om a murit, iar altul a fost rănit. „În această (marţi) dimineaţa, două rachete ghidate au atins incinta unei întreprinderi din oraş. O a treia rachetă a explodat în zbor. Infrastructuri ale întreprinderii au fost distruse şi avariate”, au spus autorităţile.
UPDATE 16.26 O a treia groapă comună a fost descoperită în Mariupol, susţine primarul oraşului asediat de ruşi, după cele două din satele Manguş şi Vynohradne
Groapa s-ar afla în satul Staryi Krym, iar Vadym Boichenko a declarat că armata rusă a obligat localnicii să sape în schimbul hranei.
„Ei [localnicii] ne-au spus că trebuie să muncească cu orele pentru a avea mâncare şi apă. Acum nu există suficient ajutor umanitar în Mariupol, aşa că oamenii sunt forţaţi să o facă”, a spus primarul.
UPDATE 14.45 Lavrov acuză NATO că s-a implicat într-un război proxy și avertizează că conflictul armat se extinde dincolo de Ucraina.
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat că există un risc „considerabil” ca conflictul armat să se răspândească dincolo de Ucraina și a acuzat NATO că se angajează într-un război proxy / război prin intermediari.
Lavrov a fost întrebat la televiziunea de stat controlată de Kremlin despre perspectivele celui de-al treilea război mondial, iar răspunsul său marchează o escaladare semnificativă a retoricii.
UPDATE 13.40 Polonia a sancționat Gazprom și mai mulți oligarhi ruși și bieloruși.
Sancțiunile au în vedere înghețarea proprietăților, dar și interzicerea personalităților vizate să mai intre pe teritoriul Poloniei. Potrivit oficialului polon Mariusz Kaminski, lista s-ar putea să se extindă.
UPDATE 12.30 Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat consiliul de securitate de urgență privind incidentele ce au avut loc în regiunea separatistă Transnistria.
UPDATE 10.30 Alte două explozii în regiunea separatistă Transnistria. Autoritățile locale susțin că au fost distruse două antene de telecomunicații. Ambele antene erau conectate și difuzau mesajele Federației Ruse.
UPDATE 8.00 Explozii într-o clădire administrativă din Tiraspol
O serie de explozii puternice au fost auzite, luni seara, în jurul orei 17.00, în Tiraspol, capitala regiunii separatiste Transnistria, din Republica Moldova. Aparent, ar fi vorba despre un atac în care ar fi fost utilizate lansatoare de rachete, întrucât două asemenea dispozitive au fost descoperite abandonate, în apropierea clădirii Serviciului de Securitate de la Tiraspol, clădirea administrativă a regiunii separatiste afectată de explozii.
Nu există informații care să lege aparentul atac cu războiul din Ucraina, dar, evenimentul sporește tensiunile din zonă.
Mai ales că, în publicația rusească Pravda, au apărut declațiile halucinante și neargumentate ale unui politolog rus, Alexandrvici Markov, care acuză România că ar dori să atace Transnistria și să anexeze Republica Moldova, cu sprijinul NATO și al Ucrainei, țară devastătă după invazia trupelor militare din Rusia.
Întâmplător, dispozitivele abandonate în zona deflagrațiilor sunt lansatoare de rachete utilizate chiar de armata Rusiei și a Transnistriei, conform presei din Repubica Moldova.
Republica Moldova a pierdut constrolul asupra teritoriilor transnistrene, în anii 90, după dizolvarea URSS, după un scurt conflict militar cu separatiștii pro-ruși din această regiune.
Declarația de independență a Transnistriei nu este recunoscută de nici un stat membru al Organizației Națiunilor Unite, deși Rusia are trupe militare dislocate în această regiune.
UPDATE 7.45 La câteva săptămâni după ce au ocupat pentru prima dată principalul oraș ucrainean Herson, trupele ruse au preluat controlul asupra Consiliului orașului Herson, au anunțat doi membri ai guvernului orașului.
UPDATE 7.15 Marea Britanie va trimite mai multe vehicule blindate, drone și arme antitanc vor fi trimise în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.
UPDATE 7.00 Reprezentantul Rusiei la ONU respinge armistițiul de pace care ar pune capăt războiului în Ucraina.
,,Rusia nu poartă un război în Ucraina, ci vrea să pună capăt atrocităţilor comise în această ţară în ultimii 8 ani, se ridică ambasadorul Rusiei la ONU. Prin urmare, nu ar exista niciun motiv pentru un armistițiu." a declarat Dmitri Poliansky. Diplomatul a mai susținut că masacrul de la Bucea ar fi o înscenare.
„Nu trebuie să ne conformăm apelurilor. Oamenii ascultă ordine, nu apeluri. Deci s-a făcut apel la încetarea focului și am deschis coridoare umanitare care nu sunt folosite de Ucraina. Ucraina compromite eforturile noastre de a deschide aceste coridoare, așa că nu credem că o încetare a focului este o opțiune bună în acest moment, deoarece singurul avantaj pe care îl va oferi este posibilitatea ca forțele ucrainene să se regrupeze și să organizeze mai multe provocări. ca Bucha”, a spus Dmitri Poliansky, reprezentantul Rusiei la ONU.
UPDATE 6.00 Rusia a reacționat după ce ieri, în jrul orei 17.00, o serie de explozii au avut loc în apropierea clădirii Serviciului de Securitate de la Tiraspol, din regiunea Transnistria, din Republica Moldova.
,,Conflictele din Transnistria trebuie soluționate respectând integritatea teritorială a Republicii Moldova și al statului regiunii.", a declarat Ministrul de Externe rus.
Au fost curmate vieți și în cea mai importantă sărbătoare religioasă a anului! Rușii au continuat fără nici o reținere bombardamentele în Ucraina și în sfânta noapte de Înviere.
Atacuri cu rachete rusești au avut loc în orașele Zhmerynka și Kozyatyn din regiunea ucraineană Vinnița, în a doua zi de Paște, a 61-a zi de la declanșarea invazirei ruse. În urma atacurilor au rezultat mai mulți morți și răniți. Autoritățile locale au anunțat de asemenea o serie de atacuri cu rachete rusești asupra unor gări din regiunea Liov.
Click! a scris zilnic despre cele mai importante evenimente ce au avut loc în conflictul dintre Rusia și Ucraina în timp real. Toate articolele și informațiile despre Războiul din Ucraina le puteți găsi AICI.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!