LIVE TEXT Rusia susține că a capturat depozitul de arme din Harkov. Atac asupra unui autobuz de evacuare, în Lugansk

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Rusia a refuzat, din nou, un armistiţiu de Paşte. Între timp, armata rusă a mai cucerit 42 de aşezări din regiunea Doneţk, însă oficialii ucraineni sunt încrezători că le pot recupera. Vineri, ministrul de Externe al Ucrainei va sosi la Bucureşti, pentru o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Bogdan Aurescu. 

razboi ucraina rusia kiev afp jpg

UPDATE ora 21.00 Rusia susţine că a cucerit un depozit de muniţie din regiunea Harkov – presa rusă

Trupele ruse au preluat controlul asupra unui arsenal al armatei ucrainene cu mii de tone de muniţie în regiunea Harkov, a anunţat, vineri, Ministerul rus al Apărării, relatează agenţia de presă rusă TASS, potrivit News.ro. Acolo sunt depozitate, în special, muniţie pentru sisteme de lansare de rachete multiple cu bombe cu dispersie, a mai precizat Ministerul rus al Apărării.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

UPDATE 20.30 Lavrov: Negocierile dintre Rusia şi Ucraina au ajuns în "impas", deoarece Moscova nu a primit niciun răspuns de la Kiev cu privire la documentul cu cele mai recente revendicări de pace.

Negocierile "au ajuns într-un impas", deoarece Kremlinul nu a primit niciun răspuns la documentul cu cele mai recente revendicări de pace pe care l-a înmânat Ucrainei în urmă cu aproximativ cinci zile, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează The Associated Press.

Lavrov a mai afirmat că declaraţiile recente ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi ale consilierilor săi sugerează că "nu au deloc nevoie de aceste negocieri, ci îşi suportă destinul”.

UPDATE ora 20.00 Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, solicită crearea ”imediată” a coridoarelor de evacuare din Mariupol, cu ”asigurările necesare de încetare a focului”.

UPDATE ora 19.45 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se întâlneşte, marţi, cu Vladimir Putin, la Moscova.

UPDATE ora 18.30 Un autobuz de evacuare cu 25 de persoane la bord a fost atacat de trupele ruse în Popasna, Lugansk.

Trupele ruse au deschis focul asupra unui autobuz de evacuare cu 25 de persoane la bord, în oraşul Popasna, a declarat, vineri, şeful administraţiei militare regionale Lugansk, Serhii Haidai, pe contul de Telegram, relatează CNN.

Această evacuare a fost specială şi extrem de periculoasă. 22 de pasageri stăteau jos. Erau un tânăr de 25 de ani, cu răni la spate şi la picior, şi o femeie în vârstă paralizată pe targă pe podea”, a precizat şeful administraţiei militare regionale Lugansk, Serhii Haidai. Potrivit oficialului ucrainean, nu a fost nimeni rănit, iar pasagerii sunt în prezent în siguranţă şi au sosit la destinaţie, în Rubijne.

Evacuări în Lugansk. Foto: Twitter
Evacuări în Lugansk. Foto: Twitter

UPDATE 16.55 Evitarea confruntării militare directe cu Rusia ar trebui să fie prioritatea principală a NATO, spune cancelarul german Olaf Scholz.

„NATO trebuie să evite o confruntare militară directă cu Rusia, care ar putea duce la un al treilea război mondial”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, într-un interviu pentru publicația germană Der Spiegel.

Cancelarul german și guvernul său au fost, de asemenea, criticați, pentru că nu au renunțat imediat la sursele de energie rusească. Scholz a declarat, la începutul lunii aprilie, că Germania face tot posibilul pentru a atinge acest obiectiv „foarte curând”

UPDATE 15.15 Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a cerut NATO să trimită mai multe trupe în Europa de Est, inclusiv în propria sa țară.

Nausėda a discutat, vineri, această problemă alături de ministrul german de externe Annalena Baerbock, care se afla în vizită în capitala Lituaniei, Vilnius.

Cei doi au discutat, de asemenea, despre asistența militară acordată Ucrainei, statutul Ucrainei ca țară candidată la UE și sancțiunile împotriva Rusiei și Belarusului.

Până la 21 martie, 40.000 de trupe aliate erau staționate în țările baltice, precum și în Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria.

UPDATE 13.50 Oficiul ONU pentru drepturile omului a documentat aproximativ 50 de crime de război în Bucha. 

Ofițerii ONU pentru drepturile omului au documentat „uciderea ilegală, inclusiv prin execuție sumară, a aproximativ 50 de civili” în Bucha, un oraș de la periferia Kievului.

Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina a documentat și verificat cel puțin 5.264 de victime civile, dintre care 2.345 de morți și 2.919 de răniți.

UPDATE 11.51 Niciun coridor de evacuare nu a fost deschis în Vinerea Mare, potrivit oficialilor ucraineni. 

Coridoarele de evacuare sunt convenite cu Federația Rusă, iar cei din urmă nu au acceptat termenii pentru crearea unui astfel de coridor.

UPDATE 10.50 Luptele au început în regiunile Donețk și Lugansk, potrivit oficialilor regionali.

Aproximativ 80% din teritoriul regiunii Lugansk se află sub ocupație rusă. În ultimele săptămâni, Federația Rusă a început o ofensivă în partea de sud și est a Ucrainei, dar fără prea mult succes.

UPDATE 07.31 Primarul din Mariupol a declarat că vieţile oamenilor din oraş sunt în mâinile lui Vladimir Putin şi că Rusia a subminat evacuarea civililor.

"Ne-au cerut să le dăm o hartă cu locurile de unde vor începe evacuările - le-am dat harta. (Ei au întrebat) câte autobuze aveţi? Le-am dat numărul de autobuze. Şi ei au distrus şi demolat toate acele locuri, ne-au distrus autobuzele”, a spus Vadim Boicenko.

Oficialul a mai declarat că în Mariupol se află încă 100.000 de oameni.

UPDATE 07:10 Rusia a respins ideea unui armistiţiu de pace, a anunţat Volodimir Zelenski

UPDATE 07:05 Preşedintele Ucrainei a spus că ţara sa are nevoie de o asistenţă financiară de 7 miliarde de dolari lunar, pentru a compensa distrugerile din timpul războiului

Armata rusă a capturat, în 21 aprilie, alte 42 de sate din estul regiunii Doneţk. 

”Astăzi 42 de sate au fost adăugate pe lista celor care au fost ocupate. Acest lucru este în detrimentul regiunii Doneţk. Asta s-a întâmplat astăzi, dar s-ar putea ca forţele noastre să le recâştige mâine”, a declarat consilierul Olena Symonenko.

UPDATE 00:00 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleva, ajunge vineri la Bucureşti, unde se va întâlni  cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. 

Ştirea iniţială

Vadim Boichenko, primarul Mariupol, a declarat că autobuzele nu au sosit încă pentru a începe evacuarea cetățenilor din oraș. Autoritățile ucrainene au anunțat, joi, că vor încerca să evacueze femeile, copiii și bătrânii din oraș, desemnând un punct de adunare pentru plecare pe Bulevardul Shevchenko, lângă centrul comercial Port City.

„Peste 200 de locuitori din Mariupol s-au adunat pentru evacuare”, a transmis Boichenko. "Cineva a spus că ar exista o abordare personală a cine ar trebui evacuat. Mai întâi doar femei cu copii, apoi femei fără copii și bătrâni. Coada stă deja, așteaptă evacuarea, dar nu vedem autobuze la 3:05. p.m. în punctul pe care l-am identificat.”, a precizat primarul orașului Mariupol.

Cronica războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina a început pe data de 24 februarie, când Rusia a distrus pacea care a domnit peste Europa, în ultimii 70 de ani, iar foarte mulți dintre noi ne-am speriat pentru viitorul vieții așa cum o știm. 

Pericolul unui atac nuclear a fost ridicat, pentru prima dată, pe data de 27 februarie, când Vladimir Putin le-a ordonat subordonaților să pregătească armele de distrugere în masă pentru atac. Recent, s-a dovedit că infrastructura necesară pentru lansa o rachetă nucleară nu este pregătită: silozurile nu sunt pregătite și capetele nucleare nu sunt armate, potrivit serviciilor secrete Occidentale. 

Pentru prima dată, Occidentul a crezut că o posibilă revoluție s-ar putea să-l dea jos pe Vladimir Putin, pe data de 6 martie, dar activismul anti-război din Rusia a fost înlocuit, foarte repede, de represalii și susținerea directă a crimelor lui Vladimir Putin prin prezența mult mai puternică a simbolului „Z” chiar și în rândul societății civile. 

Vladimir Putin a destabilizat ordinea mondială pe data de 22 martie, când politica nucleară a Rusiei a fost reiterată de către Kremlin, iar un atac nuclear este posibil doar dacă existența Rusiei este în pericol. 

Atacurile Federației Ruse au avut ca punct mai multe puncte strategice și psihologice: Atacarea Turnului TV din Kiev, dar multe dintre acestea au avut în vedere clădiri administrative sau locuri în care civilii se ascundeau: orașul Harkov, Teatrul din Mariupol sau chiar Maternitatea din Mariupol.

După mai multe runde de negocieri care nu au dus nicăieri, prima retragere a trupelor Rusiei a adus în vizorul lumii crimele făcute de către armata Federației Ruse în Bucea și Irpin.

Cel mai recent eveniment a pus Alianța Nord-Atlantică  în stare de alertă, un posibil atac chimic asupra orașului Mariupol. În trecut, Joe Biden a declarat că Alianța va răspunde în cazul unui asemenea atac.

Click! a scris zilnic despre cele mai importante evenimente ce au avut loc în conflictul dintre Rusia și Ucraina în timp real. Toate articolele și informațiile despre Războiul din Ucraina le puteți găsi AICI.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net