Primarul sectorului 4 anunță că în 10 zile încep lucrările de refacere a planșeului de la Unirea

25 septembrie 2024 17:13   Național

„Vă promit că într-un fel sau altul, peste 10 zile încep lucrările de refacere a planșeului de la Piața Unirii”. Este declarația tranșantă făcută miercuri de primarul sectorului 4, prim-vicepreședintele PSD Daniel Băluță. Afirmația a fost făcută în fața refuzului edilului șef al Capitalei, Nicușor Dan de a semna autorizația pentru deschiderea în regim de urgență a șantierului din zona Unirea. 

Cei mai puternici primari din București poartă din luna august un război fără arme, ale cărui mize sunt deschiderea unui șantier cu o durată de doi ani în intersecția și în pasajul subteran de la Unirea. În timp ce primarul de la sectorul 4, Daniel Băluță prezintă expertize care arată că zona este un pericol public, edilul Capitalei afirmă că nimeni nu i-a dovedit că lucrurile stau atât de grav.  

Prefectul Capitalei, de partea primarului sectorului 4 

Primăria Sectorului 4 preciza zilele trecute că degradările planșeului s-au accentuat semnificativ de la ultima expertiză a specialiștilor făcută în 2022 şi pot duce la cedarea sub trafic a unor elemente de structură. Lucrările de refacere a planşeului nu pot începe însă decât după ce Primăria Capitalei va elibera autorizaţia de construire.

Cum Nicușor Dan a refuzat, primarul Băluță l-a convins însă de gravitatea situației pe prefectul Bucureștiului, Migur Mihai Toader, membri PSD și subalternul său pe linie de partid. Reprezentantul Guvernului Ciolacu în teritoriu a convocat astăzi o ședință specială a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă despre situația de la Unirii. La discuții a lipsit Nicușor Dan care a trimis însă directorii cu atribuții în domeniu. În urma ședinței, Nicușor Dan a primit un ultimatum mascat pentru a semna autorizația care dă startul lucrărilor de la Unirea.  

Ultimatum de la prefect pentru Nicușor Dan 

„Membrii Comitetului pentru Situații de Urgență au decis ca în scopul urgentării lucrărilor de intervenție și a eliminării potențialului risc, să dispună tuturor autorităților locale(...) emiterea autorizației de construire în regim de urgență în termen de până la 7 zile lucrătoare, conform expertizei și notelor tehnice întocmite de expertul tehnic” a anunțat prefectul Toader, președintele comitetului. 

Acesta a recunoscut că legea nu prevede măsuri coercitive în cazul în care Nicușor Dan refuză în continuare dar a ținut să spună că există soluții de forțare a primarului Capitalei, lucru întărit de primarul Băluță. Cei doi nu au vrut să detalieze ce îl așteaptă pe edilul Capitalei dar surse din cadrul PSD au declarat că se studiază ca zona Unirii să fie declarată la fel ca la inundațiile din Galați, zonă de dezastru local.  

„Rolul meu, în această situație este acela de a pune în siguranță Pasajul Unirii și planșeul Unirii și mă voi folosi de toate pârghiile legale pe care le am la îndemână pentru ca aceste lucrări să fie executate”, a declarat războinic Băluță.  

Primarul sectorului 4 acuzații la adresa lui Nicușor Dan 

Daniel Băluță l-a acuzat de rea voință pe edilul Capitalei iar ca exemplu a dat cele 3 avize care lipsesc pentru obținerea autorizației de începere a lucrărilor. Toate trebuie emise de instituții aflate în subordinea Primăriei Capitalei, deci a lui Nicușor Dan. Primarul de la sectorul 4 i-a dat șah primarului Capitalei, după ce acesta a acuzat că expertul nu afirmă negru pe alb că lucrările de la uNirea trebuie făcute în regim de urgență. 

„Pentru lucrările de consolidare de la Podul Grant, a fost dată autorizație de Primăria Capitalei pentru lucrări în regim de urgență invocându-se tocmai încadrarea podului în categoria IV din V posibile, exact ca și în cazul de la Unirea. De ce la Podul Grant s-a putut iar la Unirea nu se poate?”, a întrebat retoric Daniel Băluță  

Reacția lui Nicușor Dan 

Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan deocamdată nu cedează și a transmis miercuri că își păstrează poziția anunțată și acum o săptămână. El spune că va elibera autorizaţia de construire cerută de primarul Băluță doar când vor fi îndeplinite toate condițiile cerute de lege. 

”Voi elibera autorizaţia de construire după ce Primăria Sectorului 4 va depune toate avizele solicitate, întocmai cum prevede legea. Am dat termen până vineri 27 Septembrie a.c. funcţionarilor din primărie să facă o verificare a avizelor depuse până la această oră.  

Din toate expertizele tehnice analizate rezultă clar nevoia de consolidare a planşeului, însă niciunul dintre documente nu justifică eliberarea în regim de urgenţă a autorizaţiei”, este poziția lui Nicușor Dan.

Mai multe