Primul oraș din România care a pierdut lupta cu seceta. Apa e furnizată cu porția

21 iulie 2022 17:53   Național

Seceta din ultima vreme, dar și o defecțiune la aducțiunea de apă Isvarna-Craiova a făcut ca cel mai mare municipiu al Olteniei să nu mai aibă rezerve de apă.

Craiova este printre primele orașe din România care a cedat în fața secetei și, în urma analizei, a decis să ofere apă cu porția localnicilor, potrivit Antena3

Află și: Patriarhia cere slujbe speciale pentru chemarea ploii. Speranțele fermierilor se leagă de Sfântul Ilie

În spatele acestei decizii stau problemele privind seceta, dar și o defecțiune la aducțiunea de apă a Isvarna-Craiova, așa cum s-a prezentat în cadrul unui comunicat furnizat de către Compania de Apă Oltenia.

Pentru a rezista secetei, Compania de Apă a impus furnizarea de apă doar în intervalul 19:00 - 21:00. După ora convenită de autorități, alimentarea cu apă se va întrerupe, pentru refacerea stocurilor necesare asigurării alimentării cu apă în regim continuu. 

Vezi și: Seceta mai seacă un lac. Lacul Iezer din Călărași e în pericol. Salvați păsările!

Astfel, cartierele ce vor fi afectate de către această decizie sunt: Centura de Nord, George Enescu, Craiovița, Centrul, Brazda lui Novac, Lăpuș, Rovine, Lăpuș-Argeș, Valea Roșie, Bariera Vâlcii și Sărari. 

De altfel, Compania de Apă a transmis că va monitoriza prin intermediul laboratoarelor de analiză calitatea apei, după repunerea în funcțiune a sistemului. 

De asemenea, utilizatorii din cartierele vizate sunt atenționați că calitatea apei s-ar putea să varieze din puncte de vedere al turbidității și al culorii. Recomandarea este ca consumul de apă să fie evitat, până la limpezirea apei. 

România se luptă cu seceta

Nu doar Craiova are probleme. Volumul de apă aflat în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a scăzut cu aproximativ 0,12 miliarde de metri cubi de apă. Mai exact, de la 3,45 miliarde la 3,33 miliarde metri cubi.

Coeficientul de umplere a scăzut de la 76,99% la 82%, rezerva de nivel de la Cernavodă reducându-se la 93cm de la 1,02m. De asemenea, și devitul Dunării la intrarea în țară este de 2.300 mc/s, în scădere față de 3.000 mc/s.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe