Reacții haioase, dar și serioase la propunerea lui Nicușor Dan de a pompa vara în calorifere apă rece

21 iulie 2024 7:34   Național

Propunerea primarului general Nicușor Dan de a răci apartamentele prin pomparea apei reci în calorifere, în perioadele de vară cu temperaturi caniculare, a fost intens comentată de românii din țară și de peste hotare pe rețelele sociale. Oamenii au reacționat diferit la propunerea inedită. Unii au glumit spunând că mai bine s-ar pompa bere rece sau cuburi de gheață pentru gin, alții însă au venit cu completări interesante la propunerea primarului dând exemple din țări străine unde metoda funcționează deja și bine.

Propunerea primarului

În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Nicușor Dan a afirmat că ”există ideea de a furniza prin același sistem pe care îl folosim pentru apă caldă și căldură, de a furniza rece, agent care răcește”.

„Dai prin calorifer o apă rece care răcește, așa cum e când e relativ frig în casă, dai în calorifer o apă care încălzește”, a menționat Nicușor Dan.

Totuși Nicușor Dan a spus că nu vrea să-și asume ”în momentul ăsta” un termen deoarece proiectul se află ”la etapa de idee”.

Românii au comentat, unii haios, alții serios

Pe rețeaua socială Reddit, mulți români s-au prins în discuție pe tema dată de propunerea primarului general. Dacă unii au glumit, alții au spus că sistemul propus de Dan funcționează bine în Viena sau în Dubai.

Nu s-a încercat asta toata iarna?”, întreabă haios un român

„Pai și n-a fost răcoare?”, îi răspunde altul, în timp ce un alt internaut completează cu o altă propunere:

„Cu cuburi de gheață să servim și un gin”

„Mai am eu o propunere: sa bage bere rece prin calorifer”

Au fost însă și români care au comentat foarte serios propunerea primarului general.

„Cei din Viena au incalzire in pardoseala, care are un randament superior fata de un calorifer, chiar si in cazul racirii”

„Ideea nu e rea insa reteaua de termoficare nu cred ca a fost conceputa pentru un astfel de scenariu si oricum ar fi necesara inlocuirea caloriferelor cu ventiloconvectoare care sa sufle acel aer rece”.

„În loc de calorifere, ventiloconvectoare și ai rezolvat foarte multe. În principiu nu ai mai avea nevoie de A/C.”

„Plantează copaci, fă-i spații verzi, mai puține mașini, mai puține „residențuri”, mai puține betoane și ia să vezi că o să fie mai bine decât cu apă rece în calorifere”

Nu e o prostie, problema e punctul de condens raportat la umiditatea din cameră și din cauza lipsei de izolație. Ca să vină apa destul de rece în casă ar trebui să fie mai rece apa în distribuție ca punctul de condens și apar o grămadă de probleme de rezolvat. Iar dacă ai deja igrasie și umiditate ridicată în casă punctul de condens e mai jos.

Funcționeaza foarte bine, sunt firme în Dubai care doar cu asta se ocupă”, a mai scris un utilizator al rețelei sociale.

Mai multe