Record: 40 de milioane de turiști în Grecia, în 2024. Experții se tem de „o vară dificilă”
Grecia ar urma să înregistreze noi cifre record privind sosirile turiştilor în 2024, arată analizele interne şi externe, informează publicaţia Ekathimerini. Cifra ar putea atinge până la sfârșitul acestui an 40 de milioane de turiști. Între timp, autoritățile se tem de „o vară dificlă” în care experții meteorologi anunță temperaturi foarte ridicate, iar riscul unor incendii timpurii este mare.
Record te turiști în Grecia
Conform analizei Fitch Solutions se aşteaptă în acest an la o nouă creştere a turismului, după redresarea completă din 2023 în urma pandemiei. Sosirile ar urma să urce cu 5,3% anul acesta, ajungând la 34,5 milioane, respectiv la 104,4% faţă de nivelul din 2019.
Aceeași analiză arată că turismul în Grecia va cunoaște noi cifre record pe termen mediu, sosirile ajungând la 40 de milioane de turiști pe an.
Aceiași experți atrag atenția asupra turismului excesiv şi a riscului la adresa capacităţii ţării de a furniza servicii turistice, pe fondul majorării numărului de vizitatori.
Vara 2024 „foarte dificilă”
După incendii devastatoare şi un val de căldură fără precedent în 2023, urmate de cea mai călduroasă iarnă înregistrată vreodată, Grecia se teme acum de "o vară foarte dificilă" pe frontul incendiilor forestiere, relatează AFP.
„Nimeni nu poate prezice cu exactitate cu ce condiţii (meteo) ne vom confrunta. Dar oricare ar fi ele, va trebui să luptăm din greu", a avertizat ministrul pentru Crize Climatice şi Protecţie Civilă, Vassilis Kikilias, într-un interviu acordat AFP.
„Vara va fi foarte dificilă", a avertizat el, în ciuda faptului că peste 30% din Grecia este acoperită de păduri, potrivit Băncii Mondiale.
Circa 175.000 de hectare de păduri şi terenuri agricole au fost mistuite de flăcări în 2023 şi peste 20 de persoane au murit. Incendiile devastatoare au făcut ravagii în iulie anul trecut, în timpul unui val de căldură de două săptămâni, cel mai lung înregistrat vreodată în ţară.
Cu această ocazie, Grecia a organizat cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria sa, 20.000 de persoane, în special turişti, fiind nevoite să îşi părăsească locuinţele sau staţiunile de vacanţă de pe insula Rodos (sud-est). Iar mercurul a urcat până la 46 de grade la Gythion, în peninsula Peloponez (sud-vest).
Anul acesta, la sfârşitul lunii martie, un incendiu a izbucnit la o altitudine de peste 1.000 de metri în munţii Pieria (centru).
AVERTISMENT
Potrivit lui Nikolaos Roumeliotis, adjunctul şefului pompierilor, localnicilor înşişi nu le venea să creadă că focul a putut lua amploare pe pante care erau acoperite de zăpadă.
"În toţi anii în care am studiat incendiile de pădure, nu-mi amintesc să fi văzut unul atât de devreme în an şi la o altitudine atât de mare", spune Theodore Giannaros, meteorolog specializat în incendii la Observatorul din Atena. "Acest lucru este extrem de îngrijorător.”