România are 15 noi stațiuni turistice. Care sunt acestea și în ce zone se află

24 februarie 2024 7:43   Național

România se dezvoltă din punct de vedere turistic, iar o dovadă în acest sens sunt noile stațiuni atestate de Guvernul României. Așadar, din acest an, lista stațiunilor din țara noastră este mai bogată cu mai multe zone de interes național și local. Sunt în număr de 15, iar lista completă a fost publicată în Monitorul Oficial.

Noi stațiuni turistice în România 

Prima testată de Guvernul României este zona turistică a municipiului Baia Mare, județul Maramureș. De asemenea, o localitate din județul Argeș a primit atestarea de stațiune turistică.

Este vorba despre comuna Lerești, din care fac parte și satele Pojorâta și Voinești. Totodată, localitatea Vârtop—Nucet din județul Bihor, a primit această atestare.

Guvernul a atestat ca stațiune turistică si comuna Sâncraiu din județul Cluj, precum și comuna Sita Buzăului din județul Covasna. De asemenea, zona turistică a orașului Vlăhița, județul Harghita, a fost inclusă pe lista acestora.

Iată lista completă a nopilor stațiuni turisrice

a) comuna Lerești, județul Argeș

b) Zona turistică Vârtop-Nucet, județul Bihor

c) comuna Sâncraiu, județul Cluj

d) comuna Sita Buzăului, județul Covasna

e) Zona turistică a orașului Vlăhița, județul Harghita

f) Zona turistică Cincis-Cerna, comuna Teliucu Inferior, județul Hunedoara

g) comuna Râu de Mori, județul Hunedoara

h) Zona turistică a comunei Șișești, județul Maramureș

i) comuna Ieud, județul Maramureș

j) orașul Broșteni, Județul Suceava

k) comuna Fârdea, județul Timiș

l) comuna Murighiol, județul Tulcea

m) Zona turistică a comunei Costești, Județul Vâlcea

n) comuna Urechești, județul Vrancea.

„Toate stațiunile atestate până la aprobarea prezentului act normativ vor avea obligația ca într-o perioadă de trei ani să transmită o documentație în vederea reevaluării statutelor acordate care va consta din următoarele documente: strategie de dezvoltare turistică a stațiunii, dovada publicării în Observatorul Teritorial Național gestionat de autoritatea administrației publice centrale responsabilă cu domeniul urbanismului, a documentației de urbanism aflate în perioada de valabilitate, respectiv planul urbanistic general și/sau, după caz, planul urbanistic zonal, în cadrul cărora perimetrul stațiunii turistice va fi delimitat pe planșa de încadrare și pe planșa de reglementare a Planului Urbanistic General, respectiv Planului Urbanistic Zonal, după caz, și Anexa 1 privind criteriile obligatorii de atestare a stațiunilor turistice”, se arată în document.

Mai multe