România, campioni în UE la pensii mici, dar și la muncă puțină. Câți ani muncește, în medie, un român
Românii au de cele mai mici pensii din UE și, în același timp, muncesc mai puțin decât ceilalți europeni. Conform Eurostat, românii muncesc, în medie, 32 de ani, cu câțiva ani mai puțin decât cetățenii altor state membre ale Uniunii Europene.
Cele mai recente date Eurostat indică faptul că angajații din Țările de Jos petrec cel mai mult timp la locul de muncă, cu o medie de aproximativ 43 de ani și șapte luni, ceea ce le asigură o pensie medie de 3.000 de euro.
În Suedia, perioada medie de muncă este de aproximativ 43 de ani, iar pensia medie la finalul activității este de 2.100 de euro. În Danemarca, oamenii lucrează în medie 41 de ani și trei luni, primind o pensie medie de 1.700 de euro.
În România, Eurostat arată că perioada medie petrecută în câmpul muncii este cea mai scurtă, de doar 32 de ani și două luni, ceea ce le aduce românilor o pensie medie de 450 de euro.
Comparativ, în Italia, pensia medie ajunge la aproape 1.400 de euro, de aproximativ trei ori mai mare decât în România, aceasta fiind obținută deoarece italienii rămân în câmpul muncii cu șapte luni mai mult decât românii.
Magistrații, piloții și diplomații scad vârsta medie de pensionare din România
În România, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, însă există și categorii socio-profesionale, cum ar fi magistrații, piloții și diplomații, care se pot pensiona la 50 de ani, fapt ce contribuie la scăderea vârstei medii de pensionare în țară.
Referitor la pensiile românilor, analiștii menționează că aceștia reușesc să recupereze mai puțin de jumătate din contribuțiile făcute pe parcursul vieții active, primind aproape jumătate din acestea sub formă de pensie.
Conform datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) la sfârșitul anului 2023, în România erau aproximativ 4,6 milioane de pensionari. Această cifră poate varia ușor în funcție de noile date disponibile și de fluctuațiile demografice.