România, măturată de ploi torențiale! După caniculă, vremea rea face ravagii - Care sunt zonele afectate

31 august 2024 8:52   Național

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de cod galben de instabilitate atmosferică și averse cu cantități semnificative de apă, valabile de sâmbătă până duminică dimineața.

De asemenea, a fost emis un cod portocaliu de averse torențiale pentru zona litorală a județului Constanța.

Conform ANM, aceste avertizări vizează județul Constanța și zona litorală a județului Tulcea, unde se vor înregistra averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, cu viteze de până la 55 km/h.

În unele zone, cantitățile de apă pot ajunge la 15-25 l/mp și izolat peste 30 l/mp. Totodată, în zona litorală a județului Constanța, se așteaptă averse torențiale de 25-30 l/mp, cu posibilitatea de acumulare de până la 40-50 l/mp.

Cod Galben de caniculă în 9 Județe din vestul țării

ANM a emis, de asemenea, un cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat pentru sâmbătă și duminică dimineața în zonele Banat, Crișana, Maramureș, vestul Olteniei și nord-vestul Transilvaniei.

În aceste regiuni, temperaturile vor fi deosebit de ridicate, cu valori de 7-10 grade peste mediile multianuale pentru această perioadă.

Se vor înregistra temperaturi maxime de 34-36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Nopțile vor fi tropicale, cu minime de 17-22 de grade, ceea ce va accentua disconfortul termic.

Prognoza meteo pentru București

În Capitală, sâmbătă și duminică până la ora 09:00, vremea va fi călduroasă, cu temperaturi maxime de 32-33 de grade. Cerul va prezenta înnorări temporare, iar pe alocuri sunt posibile ploi slabe.

Vântul va sufla slab până la moderat. În intervalul duminică-luni până la ora 09:00, temperatura maximă va rămâne în jurul valorii de 32 de grade, cu minime de 16-18 grade, iar vremea va continua să fie călduroasă, cu cer variabil și condiții de vânt moderat.

Mai multe