România rămâne fără antibiotice! E criză în toată Europa, iar cauza e necunoscută

20 decembrie 2022 12:40   Național
Ultima actualizare:

O nouă criză pune pe jar autoritățile și pe sistemul medical românesc. Farmaciile rămân fără stocuri de antibiotice, iar cauza acestei situații nu este cunoscută.

De altfel, situația nu e întâlnită doar în România, ci pe întreg continentul european, anunță Stiri.tvr.ro, iar sursa crizei nu a fost identificată. Cert este faptul că sunt în creștere cazurile de gripă și cele de Covid, dar acest tip de medicamente nu vizează în mod direct infecțiile virale.

„În privinţa antibioticelor, mai ales Amoxicilină şi Amoxiklav, ştim că 25 din 27 de state membre se confruntă cu o criză locală. Încă nu ştim cauza principală a acestei crize, ştim însă că e o cerere sporită”, a transmis Steffen Thirstrup, coordonator-şef în Agenția Europeană a MedicamentelorPrimul semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu mai bine de o lună, de către medicii francezi. Aceștia au avertizat asupra faptului că unele medicamente lipsesc, iar stocurile nu păreau să fie reactualizate. Unul dintre medicamente este Amoxiciclina, un antibiotic popular în lupta contra infecțiilor bacteriene. 

Astfel, una dintre primele măsuri implementate, în Franța a fost raționalizarea stocurilor, printr-o cantitate limitată pusă la dispoziția fiecărei farmacii, iar pacienții și medicii au fost îndemnați să utilizeze medicamentele respective, doar dacă este nevoie.

Săptămâna aceasta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) au făcut apel la vigilenţă, în contextul unei creşteri a numărului de cazuri de îmbolnăvire gravă la copii, în urma infectării cu streptococul de grup A. Franţa, Irlanda, Ţările de Jos, Spania, Suedia şi Marea Britanie au raportat o creştere în 2022 a numărului de cazuri ale unei boli grave, cunoscută sub denumirea iGAS (infecţie invazivă cu streptococ de grup A), la copii cu vârste sub 10 ani. Infecţiile streptococice provoacă de obicei doar simptome uşoare, cum ar fi febra, şi pot fi tratate cu antibiotice. În situații rare, acestea pot duce la complicaţii grave, au arătat instituțiile, citate de Agerpres.

 Este o penurie globală, întrucât această problemă nu o avem doar noi, o întâlnim în toată Europa. Este consecința unui cumul de factori. Pe de-o parte, este vorba și despre consumul excesiv al anumitor medicamente și, în același timp, este și o problemă a medicamentelor generice. Datorită prețurilor destul de mici, se ajunge la o producție redusă”, a explicat Gindrovel Dumitra, Vicepreședinte al Societății Nationale de Medicina Familiei, pentru B1TV.

Acesta a explicat faptul că, momentan, sunt trase semnale de alarmă, medicii având la dispoziție posibilitatea de a prescrie medicamente alternative, însă, a atras atenția asupra riscului de a termina și acele stocuri, dacă piața nu se va regla. De asemenea, Colegiul Farmaciștilor a transmis faptul că oricine poate semnala lipsa unui medicament, prinintermediulu site-ului șia  adresei de mail a Agentiei Naționale a Medicamentului, lipsamedicament@anm.ro.

Foarte important pentru pacienții cronici, care depind de tratamente achiziționate la un anumit interval, Ministerul Sănătății a pus la dispoziție Sistemului electronic de raportare - SER. Aici, pacienții pot căuta denumirea comercială sau denumirea comună internațională - DCI a unui medicament eliberat prin prescripție medicală, pentru a verifica disponibilitatea stocurilor valabile la nivel de regiuni, stocurile fiind raportate zilnic.

Mai multe