Românii care au centrală de apartament, buni de plată. Vor achita o nouă taxă, chiar de iarna aceasta. Cât și unde plătesc?

18 octombrie 2024 17:52   Național
Ultima actualizare:

Românii care locuiesc în blocuri cu sistem centralizat de încălzire, dar s-au debranşat şi au centrală proprie vor plăti de două ori agentul termic. Decizia, luată de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei, se va aplica din această lună.

O nouă reglementare

Potrivit unei decizii recente a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), aceștia vor fi obligați să plătească pentru căldura generată de conductele de încălzire care traversează apartamentele, indiferent dacă au izolat sau nu aceste țevi. Această reglementare, prevăzută în Ordinul nr. 7/2024, va intra în vigoare începând cu iarna aceasta.

Conform noilor reglementări, cheltuielile pentru consumul comun de energie termică vor fi împărțite în mod proporțional, pe baza cotei indivize, între toți proprietarii și utilizatorii apartamentelor, inclusiv cei cu spații destinate altor activități. Aceasta se va aplica indiferent de conectarea la sistemul centralizat de încălzire (SACET) sau de existența coloanelor de distribuție a căldurii.

 Proprietarii vor trebui să suporte aceste cheltuieli

De-a lungul timpului, mulți români au optat să se debranșeze de la sistemul centralizat și să instaleze centrale de apartament, sperând să reducă astfel costurile prin izolarea conductelor de încălzire. Totuși, măsurile luate până acum nu vor mai avea efect, iar proprietarii vor trebui să suporte aceste cheltuieli.

Mariela Florescu, reprezentanta unei firme de servicii de contorizare, a menționat că, după publicarea ordinului în Monitorul Oficial, toate firmele autorizate au fost informate despre noile reglementări, care au intrat în vigoare de la 1 august 2024.

Ce stabilește regulamentul ANRE

Regulamentul ANRE stabilește și modul de calcul al contribuției la cheltuielile comune, în funcție de gradul de deconectare de la sistemul centralizat.

Astfel, pentru blocurile din zone cu temperaturi reci, în cazul unei deconectări între 0 și 40%, contribuția la cheltuielile comune va fi de 40% în lunile de tranziție, 35% în noiembrie și martie și 30% în cele mai reci luni. La un grad de deconectare între 41 și 70%, aceste procente cresc, iar pentru deconectări între 71 și 99%, ele ajung la valori și mai mari.

Mai multe