Toți proprietarii de apartament trebuie să știe. S-a dat o nouă lege care deja se aplică în toate blocurile din România

Proprietarii de apartamente din țara noastră trebuie să știe care sunt noile prevederi apărute în lege. Reținerea la sursă a impozitului pe chirii nu se aplică numai în ceea ce privește bunurile imobile, ci și pentru bunurile mobile ale persoanelor fizice.

Reguli noi pentru proprietarii de apartamente Foto:
Reguli noi pentru proprietarii de apartamente Foto:

Noi reglementări fiscale 

Din 2024, persoanele juridice și persoanele fizice autorizate care închiriază bunuri mobile sau imobile de la persoane fizice în România sunt supuse unei noi reglementări fiscale importante. Această schimbare legislativă vizează implementarea reținerii la sursă a impozitului pe veniturile din chirii. Măsura are ca scop: simplificarea procedurilor fiscale, dar și asigurarea colectării eficientă a impozitelor.

Ce prevede mai exact Codul fiscal

Conform dispozițiilor Codului fiscal, veniturile din cedarea folosinței bunurilor mobile și imobile sunt acum supuse reținerii la sursă pentru persoanele fizice care închiriază aceste bunuri către persoane juridice sau alte entități. Mai precis, chiriașii au obligația de a calcula și reține impozitul aferent chiriilor plătite. Ulterior, ei trebuie să-l vireze bugetului de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a făcut plata chiriei.

Legea arată că aceste persoane vor primi chiriile diminuate cu impozitul pe chirii reținut la sursă de către chiriași. Mai mult, aceste persoane nu vor mai trebui să depună Declarația 212, decât în contextele specificate în legislație. Concret, se va depune declarația unică doar dacă datorează contribuția la sănătate.

Depunerea Declarației privind impozitul pe venit

Amintim că Declarația 212 este, de fapt, Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale. Indiferent dacă sunt persoane juridice sau persoane fizice autorizate, dacă sunt chiriașe vor trebui să calculeze impozitul conform cotei de 8% aplicate veniturilor totale încasate anual de proprietar, după deducerea unei cote forfetare de cheltuieli de 20%.

De asemenea, vor trebui să completeze Declarația 100. În declarație trebuie să treacă impozitul reținut. Ulterior, aceasta trebuie depusă, iar banii trebuie virați la bugetul de stat. Amintim că Declarația 100 este, de fapt, Declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat. În plus, aceste persoane trebuie să respecte termenul limită de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite chiriile pentru depunerea declarației și virarea impozitului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net