Românii pot să primească amenzi de zeci de mii de lei. Ce lege intră în vigoare din 22 februarie

25 ianuarie 2024 19:27   Național
Ultima actualizare:

Persoanele cu dizabilităţi vor primi carduri electronice de carburant pentru transport, cheltuielile asigurate, anual, pentru alimentarea cu carburant fiind în valoare de 1.500 lei. În acest sens, Guvernul a adoptat hotărârea joi. Tot acolo sunt trecute și amenzile. Dacă bonurile de carburant se vor vinde, se pot da sancțiuni și de 50.000 de lei.

Ce modificări au fost făcute cu privire la transportul gratuit pentru cei cu handicap

„Acordarea dreptului la transport interurban prin card electronic de carburant se adaugă celorlalte metode alternative. Persoanele care nu deţin autoturisme pot opta pentru biletele de transport interurban cu trenul sau autocarul”, a declarat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii. 

Conform documentului, Guvernul a simplificat procedura de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat şi a introdus o nouă modalitate de acordare, respectiv cardul electronic de carburant.

Ce se arată exact în document

„Cheltuielile asigurate anual pentru alimentarea cu carburant şi/sau pentru încărcarea mijloacelor de transport electrice sunt în valoare de 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei pentru cele cu handicap accentuat. Acordarea dreptului la transport interurban prin card electronic de carburant se adaugă celorlalte metode alternative, respectiv bonurilor de carburant pe suport hârtie şi decontării bonurilor fiscale de combustibil pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice, cu condiţia ca autoturismul să fie în proprietatea acestora sau a familiei, ori a asistentului personal, asistentului personal profesionist ori însoţitorului”, se precizează în textul documentului.

Ce amenzi se pot da

Dacă bonurile de carburant sau cardurile de carburant sunt folosite în alt scop decât asigurarea transportului gratuit acordat persoanelor cu handicap, amenzile stabilite acum sunt de la unu la două puncte-amendă, în timp ce pentru refuzul nejustificat al benzinăriilor de a accepta bonurile valorice pe suport electronic ori pentru comercializarea acestora, amenzile sunt cuprinse între 10 și 15 puncte-amendă, scrie mediaflux.ro.

Ținând cont că hotărârea stabilește că un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată (3.300 de lei), amenzile pot ajunge, în aceste cazuri, până la 49.500 de lei. Aceste prevederi amintite mai sus, inclusiv amenzile, se vor putea aplica la 30 de zile de la data publicării hotărârii, termen care se împlinește în 22 februarie 2024.

Mai multe