Primele roșii românești ajung pe tarabe. „Vor costa 25 de lei kilogramul!”

16 martie 2022 20:00   Național
Ultima actualizare:

Primele tomate crescute în sol românesc vor ajunge pe tarabele din pieţe în zilele următoare. Roşiile sunt produse în solariile încălzite ale unui fermier buzoian. Producătorul spune că preţul va fi piperat, deoarece a avut cheltuieli mari cu producerea legumelor. 

Cheltuieli mari! Mircea Tatu, din Cochirleanca (Buzău), produce tomate pe o suprafaţă de mai bine de 5.000 de metri pătraţi, ocupată de solarii încălzite cu cocs petrolier. Centrala funcţionează zi şi noapte, pentru a păstra o temperatură potrivită în solarii. 

”În luna martie am avut temperaturi de minus 9 grade noaptea. Noi asigurăm peste 14 grade Celsius. Dacă nu au căldură şi nici lumină, plantele rămân firave şi se îngălbenesc”, spune legumicultorul pentru adevarul.ro.

Tomatele fermierului buzoian se fac mari, zemoase şi foarte gustoase, astfel că aduc aminte de roşiile din grădinile bunicilor. Legumele sunt de fapt soiuri olandeze, selectate şi adaptate solului şi climei din zona Buzăului.

Tatu arată că va scoate trufandalele pe piaţă la un preţ piperat, cel puţin la început. ”Cred că preţul va fi 25 de lei la tarabă. Se vor cumpăra şi la acest preţ, nici nu se pune problema, pentru că avem clienţi care ştiu ce legume de calitate avem. Sunt roşii naturale”, se laudă agricultorul buzoian.

Mircea Tatu susţine că preţul ridicat al roşiilor româneşti reflectă scumpirile înregistrate în ultima vreme la combustibil. ”Încălzirea o facem cu centrale cu apă caldă şi cocs petrolier. Preţul s-a dublat faţă de anul trecut. Cocsul petrolier a fost 1.000 de lei tona, iar acum e peste 2.000 de lei. Se consumă mult - cam două tone la trei zile”, dezvăluie producătorul din Cochirleanca. Mircea Tatu anunţă că, odată cu tomatele, va aduce la tarabe, în weekend, castraveţi, salată şi ceapă verde, toate produse natural.  

Click! spune

În comuna Colibaşi (Giurgiu), fermierul Petrică Bolocan cultivă roşii, castraveţi, ceapă şi ridichi pe 8.000 de metri pătraţi de solarii. El a fost nevoit să utilizeze centrala termică noapte de noapte, iar factura la energie electrică a venit dublu, potrivit digi24.ro. În aceste condiţii, kilogramul de castraveţi ar putea costa 8 lei, iar o legătură de ridichi - 6 lei.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Mai multe