S-a crăpat blocul în două! Imagini ca-n filmele de groază în Galaţi
Imagini ca-n filmele de groază în Galaţi! Un bloc s-a crăpat în două, iar locatarii stau cu frica în sân că ar putea rămâne fără agoniseala de o viaţă, scrie adevarul.ro. Din câte se pare, primele probleme au apărut în urmă cu 20 de ani, dar nimeni nu a făcut nimic.
Imaginaţi-vă că locuiţi într-un apartament în care uşile şi ferestrele nu se mai închid cum trebuie, iar noaptea auziţi pocnete şi trosnituri din pereţi sau din parchet. Ei bine, dacă pentru majoritatea dintre noi acesta pare un coşmar sau un scenariu de film de groază, pentru locuitorii blocul E4, din cartierul gălăţean Ţiglina 1, este o secvenţă din viaţa pe care o trăiesc ca locatari ai blocului.
Primele probleme au apărut în urmă cu aproape 20 de ani, însă în ultimii s-au accentuat. Între scările blocului, s-a creat o fisură cu deschiderea de aproape un metru. Clădirea este construită în anii ’60, nu are subsol tehnic, şi este construită în fosta zonă de izvoare a oraşului, spun specialiştii.
„În ultimii doi ani s-a deplasat foarte tare: scările 1, 2 într-o parte, iar scările 3, 4 în altă parte. Crăpătura se vede cel mai bine sus. Se vede cum pleacă, că se tasează. La etajul doi a plecat din armătura blocului, la un cutremur ne ia cu targa. Şi apoi toţi spun că nu au ştiut. Blocurile erau lipite iniţial”, a declarat un locatar pentru „Adevărul”.
În ultimii doi ani totul s-a accentuat
„Între etajele trei şi patru a ieşit armătura blocului afară, fiarele pur şi simplu sunt afară. Este clar, acolo dacă dai un picior cade tot. Acolo sus, distanţa dintre blocuri este de un metru, poate şi mai bine. Ele erau lipite iniţial. Acum s-a infiltrat apa în acoperiş din cauza deplasării”, s-a plâns un alt locatar.
„Acolo sus, crăpătura este de un metru. Plus că ani de zile au fost ţevi sparte sub bloc, nu s-a făcut nimic. Stăm cu frică, la cutremur ne îngropăm morţii... Doamne fereşte. De cât timp este situaţia? Sunt ani buni, dar în ultimii ani s-a accentuat treaba şi mai tare şi mai tare. Deja prin casă se aud cum pocnesc uşile, parchetul şi pereţii”, spune o altă locatară pentru sursa citată.
O altă femeie se plânge de frigul pe care trebuie să-l îndure din cauza acestei situaţii: „când bate vântul mereu e curent de la această crăpătură. Este frig şi în casă. Noaptea se aud zgomote. S-a auzit când s-a deplasat cimentul de pe tronson”, susţine o femeie.
În apartamente tencuiala a început să cadă, pereţii sunt plini de crăpături, iar geamurile nu se mai închid. Oamenii spun că n-ar rezista unui cutremur puternic. Problema este că blocul este încadrat în clasa doi de risc seismic, iar potrivit legii nu poate fi consolidat cu bani de la bugetul local.
„Blocul a fost expertizat în anul 2008, iar la acea vreme Primăria a pus la dispoziţia asociaţiei de proprietari această expertiză, precum şi modalitatea în care asociaţia putea continua demersurile pentru consolidarea acestui bloc, respectiv contractarea unei firme pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor. Vorbim de o proprietate privată, prin urmare Primăria nu poate să intervină în nici un fel”, a declarat Petrica Paţilea, purtător de cuvânt al Primăriei Galaţi, pentru „Adevărul”.