Ce trebuie obligatoriu să facă românii care stau la bloc, până în ultima zi a lunii. Anunțul pe care toată lumea trebuie să-l știe

Românii care locuiesc la bloc sunt obligați să plătească datoriile către Asociația de Proprietari lunar, până la data de 30 a fiecărei luni.

Ce trebuie obligatoriu să facă românii care stau la bloc, până în ultima zi a lunii / foto: arhiva
Ce trebuie obligatoriu să facă românii care stau la bloc, până în ultima zi a lunii / foto: arhiva

Este esențial să respecte această regulă pentru a evita penalizări substanțiale. Detaliile suplimentare sunt prezentate în continuare.

Este important pentru locuitorii blocurilor să fie conștienți de cerințele privind plata întreținerii. În fiecare lună, într-o anumită zi stabilită conform regulilor locale, trebuie să efectueze plăți către Asociația de Proprietari din care fac parte.

Conform legislației în vigoare, Asociațiile pot încheia contracte cu firme de contabilitate care se ocupă de gestionarea tuturor aspectelor financiare, conform Legii 196/2018. Informații despre costuri și facturile de plată sunt disponibile în listele expuse la parterul blocurilor.

Tot până aceeași dată trebuiesc achitate și cheltuielile aribuite blocului

În conformitate cu aceeași lege, membrii Asociației de Proprietari sunt obligați să achite lunar contribuția pentru cheltuielile comune ale blocului. Data scadentă este stabilită de firma de contabilitate, de obicei către finalul lunii următoare, pentru luna anterioară.

Este crucial ca fiecare proprietar să plătească suma integrală în termen de 30 de zile de la emiterea facturii. În caz contrar, risca penalizări conform Legii 196/2018. Aceste penalizări pot fi aplicate pentru fiecare zi de întârziere.

Potrivit legii penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2%, iar acest lucru sugerează că asociația de proprietari are libertatea de a stabili procentul exact al penalităților pentru sumele restante.

Aceasta înseamnă că procentul de 0,2% este doar o limită maximă impusă de lege, iar asociația poate decide să aplice un procent mai mic în funcție de circumstanțele specifice și de politicile interne.

Este important ca reprezentanții asociației să stabilească acest procent în mod clar și transparent pentru toți membrii, astfel încât să fie clar cum sunt calculate penalitățile și să se evite neînțelegerile sau contestațiile ulterioare.

Ce sancțiuni pot primi cei care nu achită la timp datoriile

Conform legii, după perioada de 30 de zile de grație și de la începutul calculului penalităților, administratorii sunt obligați să notifice în scris proprietarii care au întârziat cu plata.

Notificarea trebuie să includă toate detaliile privind penalizările datorate pentru întreținere. Dacă după 90 de zile sau mai mult penalitățile nu sunt achitate, administratorul are dreptul să acționeze în instanță pentru recuperarea sumei datorate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net