Ce lucrări nu ai voie să-ți faci în apartament. În caz contrar, vei putea fi amendat cu până la 100.000 de lei

Ultima actualizare:

Viața la bloc presupune o comunitate strânsă, dar și responsabilități față de vecini și respectarea legilor care guvernează proprietățile comune. Orice acțiune care afectează viața în comun trebuie să fie anunțată și avizată, iar nerespectarea regulilor poate aduce amenzi serioase. Iată cum se prezintă peisajul pentru locatarii din blocuri în anul 2024, în special în ceea ce privește lucrările din interiorul apartamentelor.

Bloc. Foto: arhiva.
Bloc. Foto: arhiva.

Respectarea regulilor la bloc

Viața la bloc implică nu doar conviețuirea în spații comune, ci și respectarea regulilor legale. Orice demers făcut de un proprietar în ceea ce privește apartamentul său trebuie să țină cont de părerea celorlalți locatari. Lucrările care afectează spațiile comune necesită aprobarea asociației de proprietari sau a vecinilor, conform reglementărilor legale. Încălcarea acestor reguli poate duce la sancțiuni conforme legii.

Renovarea apartamentului și regulile impuse de comunitate

Fiecare proprietar are dreptul să efectueze lucrări de renovare în propriul apartament, dar există situații în care este necesar acordul vecinilor. În multe cazuri, proprietarii ignoră prevederile legale atunci când inițiază astfel de lucrări, risipind materiale și angajând muncitori fără a consulta ceilalți locatari. Totuși, viața la bloc impune reguli, iar încălcarea acestora poate aduce amenzi substanțiale.

Acte necesare pentru lucrări mai extinse

Pentru lucrări care afectează structura de rezistență sau aspectul arhitectural al clădirii, proprietarii au nevoie de autorizații de construcții conform legilor locale. Aceasta este o prevedere legală esențială, care se aplică în cazul închiderii balconului, recompartimentării locuinței, sau modificărilor exterioare semnificative. Documentațiile tehnice necesare includ memorii de arhitectură, relevee și avize de la proiectanți și experți tehnici.

Complexitatea lucrărilor în clădirile ce sunt declarate monumente istorice

În cazul clădirilor încadrate în categoria monumentelor istorice, procedurile sunt și mai complexe. Aici, viața la bloc devine cu atât mai complicată, necesitând obligatoriu autorizații de construcție pentru orice intervenție. Unicitatea și valoarea istorică a acestor clădiri impun o atenție sporită și respectarea strictă a normelor.

Sancțiuni pentru nerespectarea regulilor

Nerespectarea regulilor poate atrage sancțiuni financiare semnificative. Amenzi de la 1.000 la 100.000 de lei pot fi impuse pentru lucrări neautorizate care pot afecta structura clădirii. Acestea se aplică intervențiilor cu potențial de risc, precum demolarea pereților, acolo unde nu există autorizație de construcție. Orice rezidență din bloc poate sesiza autoritățile cu privire la astfel de lucrări neautorizate.

Lucrări permise fără autorizație

Există, totuși, o serie de lucrări care pot fi efectuate fără autorizație de construcție. Reparații și înlocuiri de tâmplărie, zugrăveli și vopsitorii interioare, precum și reparații la instalațiile interioare, pot fi realizate fără autorizație, dar adesea este nevoie de aprobarea vecinilor sau asociației de proprietari.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net