O nouă lege a intrat în vigoare! La ce riscuri te expui dacă nu plătești întreținerea

Anul 2024 aduce o serie de modificări semnificative pentru locuitorii de bloc, în special în ceea ce privește plățile la timp pentru întreținere, conform prevederilor Legii asociațiilor de proprietari.

La ce riscuri te expui dacă nu plătești întreținerea / foto: Pixabay
La ce riscuri te expui dacă nu plătești întreținerea / foto: Pixabay

Cei care întârzie cu plata se expun unor sancțiuni riguroase, iar detaliile acestor penalizări și condițiile de aplicare sunt esențiale pentru înțelegerea consecințelor.

Începând cu acest an, cei care nu respectă termenul de plată a întreținerii vor suporta consecințe legale. Există o dispoziție legală care stabilește sancțiuni financiare pentru cei care nu respectă data limită de plată. Cuantumul acestor sancțiuni este semnificativ, iar acest aspect trebuie cunoscut de toți locuitorii de bloc.

Cum se stabilesc penalităție dacă nu plătești întreținerea

Legea asociațiilor de proprietari, în vigoare încă din 2018, reglementează modul în care se stabilește penalizarea în astfel de situații.

Un aspect important este acela că proprietarii sau chiriașii au la dispoziție 30 de zile pentru a achita cotele de contribuție, interval ce începe de la data afișării listelor la avizier.

Cei care nu respectă acest termen se confruntă cu aplicarea penalităților. Aceste penalități, stabilite de asociațiile de proprietari, se ridică în principiu la cel mult 0.2% pentru fiecare zi de întârziere. Crucial de reținut este că aceste penalități nu pot depăși valoarea cotei de contribuție a lunii respective, însă cu cât întârzierea este mai mare, cu atât crește cuantumul penalizării.

„Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat", prevede noua lege a asociațiilor.

Suma colectată din penalități este direcționată instantaneu către fondul de penalități al blocului. Acest fond este destinat exclusiv pentru reparații în spațiul comun și nu poate fi utilizat în alte scopuri.

Cei aflați pe lista întârziaților sunt notificați în scris de administratorul blocului, iar în absența plății în termen de 90 de zile de la afișarea listelor, președintele de bloc are dreptul să acționeze în judecată proprietarul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
reallygreatsite com 8 2 1536x864 jpg
strada trandafirilor jpg
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net