Și tu trebuie să știi, dacă stai la bloc. Cât poate să stea la tine acasă o persoană, înainte să fie pus la întreținere de administrator

Legea oferă claritate în privința momentului când trebuie declarată o persoană ca fiind locuitor permanent într-o locuință pentru a contribui la cheltuielile comune.

Vizitatorii care stau multe zile la rând sunt obligați să plătească întreținere / foto: arhiva
Vizitatorii care stau multe zile la rând sunt obligați să plătească întreținere / foto: arhiva

Toți rezidenții unui bloc sunt obligați să respecte această lege atunci când găzduiesc pe cineva în locuință pentru o perioadă îndelungată.

Întrebarea "Când trebuie să treci o persoană la întreținere?" este una frecventă în rândul românilor. Aceasta se referă la contribuțiile financiare calculate în funcție de numărul de locuitori și este plătită lunar.

Aceste contribuții sunt proporționale cu suprafața utilă a fiecărei locuințe, cunoscute în mare parte ca fiind cotă parte de proprietate.

Numărul de persoane care locuiesc într-un apartament este esențial pentru determinarea corectă a costurilor de întreținere.

După 15 zile consecutive, proprietarul trebuie să-și pună musafirul la întreținere

Conform Hotărârii de Guvern nr. 1588 din 2007, deținătorii de locuințe sunt obligați să declare numărul de persoane care stau într-un apartament pentru o perioadă mai lungă de 15 zile într-o lună.

Legea stabilește că, cheltuielile de întreținere sunt distribuite proporțional cu numărul de persoane care locuiesc permanent sau temporar în clădire.

Pentru nou-născuți, aceștia trebuie înregistrați la administrație, iar contribuția la cheltuielile comune începe să se aplice începând cu a treia lună de la naștere.

Există situații în care unii locatari aleg să nu declare toate persoanele care locuiesc într-o locuință pentru a plăti o sumă mai mică la întreținere, dar aceasta este o practică ilegală conform legii.

Alți locatari sau președintele asociației de proprietari au dreptul să solicite verificarea numărului de persoane care locuiesc într-un anumit apartament, putând cere și intervenția unui polițist în acest sens.

Cine intervine și ce sancțiuni se pot da

Poliția are autoritatea de a verifica înregistrările camerelor de supraveghere ale imobilului pentru a confirma numărul de locuitori.

În cazul în care plata cheltuielilor comune nu este efectuată în termen de 30 de zile de la scadență, asociația de proprietari poate impune penalități.

Aceste penalități încep să fie aplicate după încă 30 de zile de la depășirea termenului inițial și sunt calculate începând cu a 60-a zi de la afișarea sumelor restante.

Asociația de proprietari poate impune penalități de maxim 0,2% pentru fiecare zi de întârziere în plata cheltuielilor restante, scrie evz.ro. 

image
image
image
image
image
image
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net