Legea care îi afectează pe toți românii care stau la bloc sau la casă. „Asta se întâmplă dacă...”
Legea care-i afectează pe toți românii care stau la bloc sau la casă. Deja am intrat oficial în iarnă, iar o temere pe care cei mai mulți dintre noi o au odată ce ajungem în această perioadă a anului este cât ne vor mai costa facturile la energie. Ei bine, potrivit Ministrului Energiei, Sebastian Burduja, se pare că nu avem de ce să ne temem!
În luna noiembrie, ministrul a confirmat faptul că facturile la energie vor rămâne compensate cel puțin până la primăvară, în martie 2024. Astfel, facturile la curent electric, cât și la gaze, nu ar trebui să pună probleme prea mari românilor. De asemenea, schema guvernamentală de compensare spune că această situație ar trebui să rămână în vigoare chiar până în 2025.
Iar cum prețurile de pe piață vor începe să mai scadă, statului român îi va fi din ce în ce mai ușor să acopere cheltuielile. Sebastian Burduja a spus că o posibilă soluție pentru menținerea compensării, cât și pentru sprijinirea companiilor, este un acord între stat, bănci, cât și furnizorii de energie.
„Furnizorii cumpără energie electrică și gaze la un preț, iar prețul de pe facturile noastre de la finalul lunii este mult mai mic. Această diferență este acoperită, în primă fază de furnizori și ulterior statul român decontează aceste sume în baza unor verificări ale ANRE”, a explicat Ministrul Energiei, potrivit celor de la romaniatv.net.
Ce se întâmplă cu facturile românilor
Potrivit ministrului, se pare că decontările pentru compensarea și plafonarea prețurilor sunt întârziate, iar furnizorii sunt obligați să se împrumute la bănci.
„Pentru că statul român, din cauza acestor contrângeri bugetare, nu a reușit să fie cu plățile la zi, furnizorii se împrumută pentru a acoperi acest deficit de lichiditate.
Costurile împrumuturilor sunt suportate de către companiile din furnizare, ca până acum, important este să asigurăm această disponibilitate din partea sectorului bancar de a finanța sectorul energetic. Și asta se întâmplă dacă băncile au certitudinea că aceste sume vor fi plătite de către statul român și vor fi plătite într-un termen rezonabil”, a mai declarat Sebastian Burduja.