Şase dintre militarii morţi la Constanţa, înmormântaţi. Sute de oameni au venit la funeralii

5 martie 2022 18:50   Național

Șase dintre cei opt militari care au murit în dubla tragedie din judeţul Constanţa, din 2 martie, au fost înmormântaţi sâmbătă, 5 martie, la Cimitirul Eroilor. Slujbele au început la ora 13.30, la Catedrala Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, pentru cinci dintre cei morţi, şi la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova”, pentru al şaselea.

Cei șase militari înmormântaţi, sâmbătă, la Cimitirul Eroilor din Constanţa au fost căpitan-comandorul (pm) Bogdan Florin, sublocotenentul (pm) Banu Gelu, sublocotenentul (pm) Carp Vlad, sublocotenentul (pm) Bosoi Sergiu, sublocotenentul (pm) Marinescu Ionuț și sublocotenentul (pm) Lateș Eduard-Cătălin. 

La slujbe a participat şi Vasile Dîncu, Mininstrul Apărării, iar sute de persoane au venit la funeralii militarilor, notează ziarulconstanta.ro. Unei femei i s-a făcut rău în timpul slujbei şi a avut nevoie de ajutorul medicilor de pe SMURD.

În cinstea celor şase, au fost trase 128 de salve de tun.

Cum s-a produs dubla tragedie din Constanţa

O dublă tragedie aviatică a avut loc miercuri, 2 martie, când un MIG 21 Lancer a dispărut de pe radarul turnului de control, la scurt timp după ce a decolat, de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Pilotul primise ordin să se întoarcă, din cauza vremii. 

”Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac si Gura Dobrogei. Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50”, a fost mesajul transmis, miercuri seară, de Ministerul Apărării.    

În căutarea MIG-ului a fost trimit un elicopter, care a dispărut şi el de pe radar. Cei şapte militari, printre care şi doi salvatori din cadrul Forţelor Navale Române, aflaţi la bordul elicopterului au murit, după ce acesta s-a prăbuşit. 

În cazul elicopterului care a plecat în căutare şi salvarea MIG-ului 21 Lancer se confirmă din păcate prăbuşirea, la 11 kilometri de aerodrom, în zona localităţii Gura Dobrogei. Din păcate, toţi cei cinci membri ai echipajului şi-au piedut viaţa. În continuare se execută operaţiunile de căutare-salvare pentru pilotul aeronavei MIG 21 Lancer, nu avem încă la acest moment confirmarea prăbuşirii şi nu avem detalii despre starea pilotului”, a declarat Constantin Spânu, șeful Direcţiei informare şi relaţii publice din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Conform autorităţilor, o posibilă cauză a prăbuşirii elicopterului ar fi probleme tehnice, mai exact încărcarea palelor cu gheaţă. 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!      

Mai multe