Schimbările pentru anul școlar 2022 - 2023. Ce propune ministrul Educației

22 mai 2022 14:31   Național

Notele din gimnaziu s-ar putea să nu mai fie relevante pentru admiterea la liceu, după ce Legea educației naționale va fi modificată. 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis că notele și-au pierdut foarte mult din relevanță, iar acestea s-ar putea să nu mai fie importante pentru admiterea la liceu.

Media din ciclul gimnazial, neimportantă pentru admiterea la liceu

Sorin Cîmpeanu a subliniat că nu ar susține importanța mediei generale din gimnaziu pentru admiterea la liceu, deoarece acestea și-au pierdut foarte mult din relevanță. Acesta nu consideră că este corect ca aceste note să fie premiate, fiind luate în calcul la media finală a examenelor naționale, în cadrul unei intervenții televizate la Digi24.

Cât despre examenele naționale, inclusiv examenul de bacalaureat, ministrul Educației a subliniat că acestea vor fi adaptate perioadei de doi ani, în care elevii au fost nevoiți să studieze în condiții de criză sanitară, datorată pandemiei cu virusul Sars-Cov-2.

Elevii pot intra la liceu fără a susține Evaluarea Națională

De asemenea, se pare că Sorin Cîmpeanu dorește o recunoaștere mult mai mare a performanțelor școlare din ciclul gimnazial. 

Vezi și Elevii ar putea să nu mai susțină Evaluarea Națională pentru a intra la liceu. Ce condiții trebuie să îndeplinească

În urma participării la concursurile naționale și realizarea unor rezultate deosebite, elevii ar putea intra la liceul dorit fără a mai susține examenul de Evaluare Națională. 

Această echivalare se va face doar pe baza rezultatelor obținute la olimpiadele corespondente profilului clasei în care elevii doresc să urmeze ciclul liceal.

Totuși, o astfel de practică nu este complet nouă. În acest moment, elevii de liceu, care au obținut premii la olimpiadele școlare internaționale, se pot înscrie la facultate fără a mai susține concursul de admitere. 

Evaluarea standardizată, direct pe calculator și digitalizată

Începând cu acest an școlar, ministrul Educației a mai prezentat că urmează și o digitalizare a sistemului de corectare a lucrărilor de la examenele naționale și evaluare standardizată, motivul principal fiind eliminarea „subiectivismului factorului uman”.

Evaluările standardizate urmează să aibă la loc la finalul anului școlar, iar acestea vor fi dedicate elevilor din clasele I - VII. Această evaluare are rolul de a observa pregătirea elevului la o anumită materie.  

Pentru elevii din clasele I - VII, această evaluare va fi organizată la Limba și literatura română și Matematică. În schimb, pentru elevii de liceu, din clasele IX - XI, Evaluarea standardizată va fi organizată la Limba și literatura română și, în funcție de profil și specializare, Matematică sau Istorie.

Citește și Evaluările din școli se vor face pe calculator? Anunțul ministrului Educației

Semestrele, înlocuite cu module

Primul modul începe pe 5 septembrie 2022 și se încheie pe 21 octombrie, când toți elevii vor avea vacanță. Până acum, doar cei din învățământul preșcolar și primar beneficiau de vacanță de o săptămână în luna octombrie. 

Iar asta nu este prima modificare pe care o să trebuiască să o suporte elevii. Începând de anul viitor, elevii vor avea anul școlar împărțit în cinci module.

Primul modul de studiu va începe pe data de 5 septembrie și se va încheia pe 21 octombrie, când aceștia vor avea parte de o vacanță. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe