Se prelungeşte valul 5 sau urmează valul 6? Specialiștii sunt îngrijorați de subvarianta Omicron
Unii specialiştii estimează că valul 5 e în scădere şi că pandemia e la final, alţii invocă posibila apariţie a unui val 6.
Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale la clinica MedLife, atrage atenţia că, în doar două săptămâni, subvarianta BA.2 Omicron a înregistrat o creştere de la 3% la 27%, catalogând drept „accelerat” ritmul de răspândire a acesteia.
„Rămâne de văzut însă dacă BA.2 va influenţa sau nu o prelungire a valului 5”, spune Jardan.
Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) sugerează că BA.2 ar putea fi de două ori mai contagioasă decât varianta iniţială, BA.1.
Studiile internaţionale arată o capacitate mare a noii subtulpini de a provoca forme severe de boală şi de a ocoli răspunsul imun obţinut prin vaccinare.
Dr. Emilian Popovici: "Se arată la orizont un posibil val 6"
Această situaţie a fost semnalată de profesorul doctor Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, scrie Adevarul.ro.
„Un studiu din Japonia a comunicat că Omicron în subvarianta BA.2 este mai transmisibil cu 30-50% faţă de varianta BA.1 şi că ar genera forme grave de boală într-o măsură echivalentă cu varianta Delta, ceea ce e extrem de îngrijorător”, declară medicul.
“În Danemarca, subvarianta BA.2 a ajuns dominantă, iar spitalizările şi decesele au crescut. Totuşi, în Marea Britanie şi în Africa Sud, în care subvarianta este, de asemenea, dominantă, spitalizările şi decesele au scăzut. Rămâne de văzut, dar semnalul de alarmă este clar. Subvarianta BA.2 e detectată în cel puţin 74 de ţări şi dominantă în cel puţin 11 ţări”, subliniază Emilian Popovici.
Universitarul este rezervat cu privire la finalul pandemiei: „Vaccinurile administrate în doză booster menţin o protecţie de 74%. Nici nu au apucat oamenii să spună apăsat că ne apropiem de sfârşitul valului 5 sau de sfârşitul pandemiei, că se arată la orizont un posibil val 6. Semnalele care vin sunt de alarmă. Varianta BA.2 pare comparabilă cu varianta Delta. Vom vedea dacă se va adeveri ceea ce au comunicat japonezii. A spune acum că lucrurile se vor încheia este, după părerea mea, o greşeală”.
Profesorul Emilian Popovici militează, în continuare, pentru imunizare. “Să nu uităm că riscul unui adult nevaccinat de a deceda în urma infecţiei cu SARS-CoV-2 este de 68 de ori mai mare decât cel al unui adult care a primit cele două doze plus doza booster”.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!