Subvarianta Omicron îi îngrijorează pe specialiști: "Nu e momentul să ne relaxăm"

După ce varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 a fost înlocuită în România de varianta Omicron, specialiştii au constatat o nouă tendinţă. În urma studiilor de secvenţiere s-a observat o creştere a cazurilor de infectări cu subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron. 

Potrivit cercetătorilor,  subvarianta BA.2 poate  provoca forme severe ale bolii
Potrivit cercetătorilor, subvarianta BA.2 poate provoca forme severe ale bolii

Clinica MedLife continuă studiul de secvenţiere a genomului SARS-CoV-2 şi anunţă noi rezultate. 

În urma secvenţierii unui nou lot de 171 probe, au fost identificate 46 cazuri de infectare cu subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron, 124 de cazuri cu tulpina originală BA.1 şi un caz cu B.1.1.161 (o tulpină cunoscută de acum un an, dar care nu mai prezintă pericol). 

Se confirmă faptul că Omicron pare să fi înlocuit varianta Delta în România. Este a doua oară consecutiv când specialiştii n-au identificat nici un caz cu tulpina Delta pe lotul studiat. 

image

Medicii atrag atenţia că, în interval de două săptămâni, procentul probelor identificate cu subvarianta BA.2 a crescut de la 3% la 27% pe loturile studiate. 

Probele secvenţiate în cadrul studiului provin din Braşov, Constanţa, Vaslui, Iaşi, Galaţi, Tulcea, Bucureşti şi Târgovişte. Cele mai multe cazuri cu subvarianta BA.2 provin din Braşov şi Bucureşti. 

Cele mai multe cazuri,  în Capitală și în Brașov 

“Studiul confirmă ritmul accelerat de răspândire a acestei subvariante Omicron. Se pare că BA.2 se aseamănă cu tulpina Delta privind severitatea bolii, având capacitatea de a provoca forme mai grave”, spune Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale. 

Masca rămâne  cea mai importantă  barieră împotriva  infectării
Masca rămâne cea mai importantă barieră împotriva infectării

“Dacă ritmul de răspândire a subvariantei BA.2 se menţine la acest nivel, sunt şanse ca România să înregistreze o prelungire a valului 5. Aşadar, nu e momentul să lăsăm garda jos sau să ne relaxăm”, atenţionează Mihai Marcu, preşedintele companiei MedLife. “Măsurile de prevenţie şi vaccinarea cu schema completă, inclusiv doza booster, rămân esenţiale pentru a ieşi cât mai curând din acest val. Pandemia nu s-a încheiat”, mai spune Marcu. 

Identificată pentru prima oară în Africa de Sud, în decembrie 2021, subvarianta BA.2 este mai greu de recunoscut prin teste. 

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), BA.2 reprezenta,  la începutul lunii februarie, 20% din totalul cazurilor de infectare cu Omicron raportate la nivel global, fiind detectată în 74 de ţări şi 47 de state din SUA. 

Datele OMS arată că BA.2 ar putea fi chiar şi de două ori mai contagioasă decât varianta iniţială BA.1. În plus, studiile internaţionale sugerează capacitatea noii subtulpini de a provoca forme mai severe de boală decât varianta iniţială.  

Mihai Marcu
Mihai Marcu

Rafila: «Sper să avem  Paşte fără restricţii» 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că România a trecut cu bine peste valul cinci şi că, în acest moment, „nu ne punem problema unui val şase. Cred că în următoarele trei săptămâni putem discuta despre revenirea la valori scăzute ale numărului de infectări. În ceea ce priveşte cazurile de la ATI, o primă ţintă ar trebui să fie scăderea sub 50% a gradului  de ocupare, adică sub 900 de cazuri”. Ministrul a subliniat că vor fi luate treptat măsuri de relaxare. „Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România”, a mai spus minis-trul. 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net