Reinfectare sau doză booster? Cum acționează fiecare

#Coronavirus

În România, administrarea dozei booster a început la 28 septembrie anul trecut. Au făcut-o până acum peste 2,4 milioane de români. Deja au trecut, iată, 4 luni de atunci pentru primele persoane imunizate cu 3 doze. Oare au început să le scadă anticorpii? Va fi nevoie în curând și de doza 4? Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a explicat în exclusivitate pentru Click! că, deocamdată, cele 3 doze sunt suficiente pentru o protecție pe termen lung.

image

3 doze de vaccin: „E ca și cum repeți de 3 ori lecția”

Poți să te infectezi după primele două doze de vaccin anti-COVID. Poți să te infectezi chiar și după booster. Însă vei avea un risc scăzut de spitalizare și deces, iar această protecție nu va dispărea în timp. „Anticorpii scad, e drept. Dar apar niște celule cu memorie care pot produce rapid anticorpi în caz de infectare. Războiul sistemului imun cu virusul e foarte complex! Organismul nu uită așa de ușor să lupte împotriva COVID-19. Ceea ce face doza booster este să-i mai dea un pic de inteligență. E ca și cum repeți de trei ori lecția: nu doar reții, ci și înțelegi mai bine. Asta e frumusețea bătăliei”, spune medicul și cercetătorul timișorean. Iar trei doze sunt suficiente, nu e nevoie de a patra. Israelienii au încercat-o și au observat că nu e atât de eficientă.

Trecerile prin boală șubrezesc imunitatea

Pe de cealaltă parte, trecerile repetate prin boală, la persoane nevaccinate, nu consolidează imunitatea. Mai degrabă epuizează organismul, spune specialistul. „La reinfectare, poți dezvolta o boală mult mai severă pentru că îți epuizezi sistemul imun și se produce acea furtună de citokine”. Mai mult decât atât, fiecare trecere prin boală lasă sechele. Coronavirusul nu e „doar o gripă”, ci o boală sistemică ce atacă diferit, imprevizibil. „Dacă răceala și gripa stau cumva la poarta de intrare și ajung maximum în plămâni, coronavirusul intră în circulație și afectează organe, face ravagii în zona cardiovasculară. Norvegienii, de pildă, vor declara long-COVID boală cronică, cu toate că doar 5% din ei eu trecut prin boală. Noi am trecut 70%. Vă dați seama ce dezastru lasă în urmă, în România?!”, se întreabă Jurma.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!            

1 cheloo are iubita si doi copii jpg jpeg
fata diavol jpg
ce culori sa porti in functie de zodie jpg
1 horoscop zodia taur jpg jpeg
6 anamaria prodan fiica jpg jpeg
business 816491 1920 jpg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg
14 miki kpital si razvan constantinescu adrian pervoschi trenduri 2020 al patrulea jovsky studio 6 jpg jpeg
bani mita lei FOTO Shutterstock
zbor Wizz Air întârziat pe Aeroportul Otopeni jpg
image
image
image
image
dog 1168663 1920 jpg
business 816491 1920 jpg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg
fata diavol jpg
catelul gino si pisica flossie jpg
shutterstock 641704987 jpg