Se vor modifica prețurile la alimente. Mai scump sau mai ieftin?

13 aprilie 2022 6:50   Național

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a transmis că scumpirile ce sunt înregistrate la alimente în această perioadă sunt o consecință a prețurilor la energie și la gaze naturale.

Ministrul Agriculturii a declarat că aceste creșteri au fost anunțate și acum doi ani, când au început să crească prețurile la gaze naturale și energie, iar această creștere urma să fie resimțită și în alte sectoare economice. 

„Cifrele anunțate azi privind inflația sunt rezultatul a ce spuneam că se va întâmpla în urmă cu doi ani, când au început să crească prețurile la gaze și energie, era evident că vor lovi undeva.”, a declarat Adrian Chesnoiu, la digi24.

De ce au crescut prețurile la alimente?

Această creștere la energie și gaze naturale a creat „un bulgăre de zăpadă” care s-a rostogolit și a crescut în mod treptat, cu creșterea timpului. În aceeași declarație, ministrul Agriculturii a declarat că trebuie „să ne uităm cât era prețul materiilor prime anul trecut și cât e acum”. 

Citește și Salariul minim pe economie se majorează! Ce se întâmplă cu angajații în șomaj tehnic

Ministrul Agriculturii a estimat că perioada următoare va reprezenta un moment oportun pentru apariția pe piață a legumelor de producție internă, iar mediul rural va fi unul oportun pentru a obține fructe și legume, dar și alimente de producție alimentară pentru a face față la creșterea prețurilor. 

Preţurile alimentelor, bunurilor şi serviciilor au explodat în luna martie! De 18 ani România nu s-a mai confruntat cu scumpiri atât de mari, ne arată datele statistice.

Prețul alimentelor și bunurilor au crescut semnificativ în luna martie, România ajungând la o rată a inflației cu două cifre, 10,15%.

Vezi și Noul pachet de soluții economice în valoare de 17,3 miliarde de lei. Cine beneficiază de voucherele de la guvern

Totuși, această rată a inflației nu este cea mai mare din Europa. Alte state din zona estică a Europei au înregistrat inflații asemănătoare sau mai mari, printre care se numără: statele baltice sau chiar Polonia.

Ce alimente s-au scumpit cel mai mult

Cartofi +36%

Ulei +32%

Mălai +24%

Făină +21%

Pâine +16%

Ce bunuri s-au scumpit cel mai mult în ultimul an

Gaze naturale +47%

Combustibili +34%

Energie termică +21%

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Mai multe