Situație fără precedent! În a treia zi de grevă, profesorii amenință că nu vor încheia mediile elevilor

24 mai 2023 8:22   Național

Greva generală din învățământ a ajuns, miercuri, în a treia zi. Sindicaliştii ameninţă că nu vor încheia mediile elevilor dacă Guvernul nu găseşte soluţii la revendicările pe care le-au cerut. Joi va fi organizat şi un miting în Bucureşti.

Totodată, Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, care era programată astăzi, a fost amânată pentru săptămâna viitoare, pe 30 şi 31 mai, asta dacă se vor relua cursurile până atunci.

Revendicările cerute de profesori par imposibil de îndeplinit

Mai mult, premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-au spus cu reprezentanţilor părinţilor şi elevilor la întâlnirea de ieri că nu pot rezolva momentan problemele acumulate în 30 de ani.

„Problemele pe termen scurt nu au primit răspunsul cuvenit, că nu sunt bani. În acest ritm, nu văd sfârşitul grevei. Sunt om cu experienţă şi cred că vom avea săptămâni de grevă", a declarat Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Alma mater.

Sindicaliștii din învățământ amenință că, greva, poate dura săptămâni dacă revendicările profesorilor nu vor fi îndeplinite.

Greva angajaților din învățământ pune în pericol desfășurarea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului.

Sindicaliştii sunt dispuşi să renunţe la grevă, doar dacă toţi profesorii vor încasa 4.000 de lei în două tranşe sau dacă Guvernul le majorează lefurile cu 16%.

Nicolae Ciucă se întâlnește și astăzi cu sindicaliștii

Premierul Nicolae Ciucă a spus, miercuri, că în această după-amiază va avea o nouă întâlnire cu sindicatele din educaţie şi crede că împreună vor conveni asupra unei soluţii.

„Am avut întâlniri cu conducerea sindicatelor din educaţie, în această după-amiază o să avem o nouă întâlnire şi cred că împreună vom conveni asupra unei soluţii”, a spus şeful Executivului. El a arătat că a prezentat tot ce s-a făcut anul acesta pentru educaţie.

„Anul trecut am alocat 2 miliarde în plus pentru educaţie, anul acesta 6 miliarde, plus modul în care am gestionat şi vom gestiona în continuare procesul de reformă, prin legile educaţiei şi banii care vin din PNRR”, a spus Ciucă.

Premierul a menţionat că este responsabilitatea Guvernului de a rezolva problema salarizării, în educaţie.

„Este absolut inacceptabil ca un profesor să îşi înceapă cariera pornind de la un salariu net de 2.500 de lei şi prin noua lege a salarizării, ceea ce i-am rugat pe reprezentanţii sindicatelor a fost ca orice intervenţie a noastră acum va trebuie corectată prin legea salarizării, care lege a salarizării ne-am asumat să o devansăm şi la data de 15 iulie, împreună cu Ministerul Muncii, să se intre în dialog cu toate categoriile profesionale, având educaţia şi sănătatea ca prioritate, şi în felul acesta să reuşim, pe baza dialogului cu mediul asociativ, ca până pe data de 1 septembrie să finalizăm legea şi să intrăm cu ea în Parlament”, a mai spus Ciucă.

„Complementar la ceea ce am menţionat până acum, ştiţi foarte bine, au fost măsurile pe care le-am luat astfel încât să asigurăm bonificaţiile necesare pentru profesorii debutanţi. E un document guvernamental care se află în circuit pentru avizare. Vineri vom avea ultima şedinţă de guvern şi vom aproba aceste documente”, a anunţat premierul, potrivit news.ro.

Ultima grevă generală în Învăţământ a avut loc în 2005 şi a durat trei săptămâni.

Mai multe