Adio, examene! Evaluarea de a VI-a nu se mai susține pe timp de grevă. Iulian Cristache: „Nu cred că o să se ajungă la un acord săptămâna asta”

Greva generală a profesorilor din învățământul preuniversitar, care a început astăzi, are deja efecte negative asupra programului examenelor naționale ale elevilor. Cel mai probabil, Evaluarea de la clasa a VI-a, nu se va mai susține săptămâna aceasta.

Iulian Cristache nu crede că, greva profesorilor, se va termina astăzi / foto: arhivă
Iulian Cristache nu crede că, greva profesorilor, se va termina astăzi / foto: arhivă

La manifestațiile începute astăzi participă peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați, care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, potrivit sindicatelor din Educație.

„Câtă vreme este grevă generală, nu putem discuta de susținerea vreunei activități didactice de predare sau de evaluare”, a spus Marius Nistor, reședintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” pentru edupedu.

Întrebat dacă sunt șanse ca Evaluarea Națională să aibă loc săptămâna aceasta, conform calendarului, Nistor a răspuns că „nu”.

Președintele Federație Părinților (FNAP-IP): „Greva nu se va încheia săptămâna asta”

Contactat de Click!, Iulian Cristache, președintele Federației Națională a Asociațiilor de Părinți din învățământul preuniversitar, a declarat că Evaluarea Națională de la clasa a VI-a nu se va putea susține săptămâna aceasta.

„Cel mai probabil, greva nu se va încheia săptămână asta. Eu îi susțin! Nu poți să îi ții până duminică și să le dai 100 de lei în plus la salariu. Important este ca această problemă să se rezolve cât mai repede, pentru că desfășurarea examenelor naționale cu adevărat importante (nr. Bacalaureatul și Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a) pot fi în pericol să nu se mai țină.

Momentan este prea devreme să știm ceva exact despre cât va mai ține protestul. Sunt prea multe necunoscute în prezent. Mâine am o întâlnire cu Ministrul Educației, Ligia Deca și cu reprezentații sindicatelor unde vor discuta mai pe larg”, a declarat Iulian Cristache.

Când ar fi trebuit să se susțină Evaluarea Națională de la clasa a VI-a

Conform calendarului oficial, Evaluarea Națională la clasa a VI-a începe miercuri, 24 mai, cu proba la Limbă și comunicare.

Evaluarea națională de la clasa a VI-a

Limbă și comunicare — miercuri, 24 mai 2023

Matematică și Științe ale naturii — joi, 25 mai 2023

De ce fac profesorii grevă

„Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“

Ieri, Colegiul Național al Liderilor din FSLI și FSE a decis respingerea ofertei Guvernului și menținerea deciziei de a intra în grevă generală pe termen nelimitat în școli.

Oferta guvernului pentru protestatari a fost acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic, conform surselor G4Media.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net