Schimbare de situație în cazul profesoarei înjunghiate. De ce ar fi atacat-o, de fapt, elevul

Ultima actualizare:

Președintele Federației Națioanale a Asociațiilor de Părinți (FNAP), Iulian Cristache, a dezvăluit noi informații legate de cazul profesoarei de japoneză de la Colegiul Național „Ion Creangă”, din Capitală.

Iulian Cristache spune că existau tensiuni anterioare între profesoara de japoneză / foto: arhivă
Iulian Cristache spune că existau tensiuni anterioare între profesoara de japoneză / foto: arhivă

Iulian Cristache a povestit, marți, că părintele unuia dintre colegii adolescentului care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză, l-a sunat și i-a spus că dascălul își „teroriza” elevii.

„M-a sunat un părinte din acea clasă și mi-a spus că de doi ani de zile, elevii sunt terorizați de profesoara de japoneză. Mi-a spus că le dădea mereu teste și le vorbea urât. Este posibil să fie un comportament în oglindă al acestei doamne, la modul în care a dorit să se poarte cu acești copii”, a declarat, marți, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților.

Elevul și-a înjunghiat profesoara în timpul orei

Incidentul în care profesoara de 26 de ani de japoneză a avut loc săptămâna trecută, la Colegiul Național „Ion Creangă” din București.

Elevul de 16 a atacat-o pe profesoara de japoneză un cuțit de bucătărie după ce aceasta a decis să le dea elevilor un test neanunțat. După, băiatul a încercat să fugă, dar, alertați, paznicii liceului au reușit să îl imobilizeze până la sosirea autorităților.

Cazurile de violență în școala au crescut, după pandemie

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, în cadrul unei vizite pe care a facut-o la Timişoara, că după perioada de pandemie a crescut numărul de incidente violente în şcoli, dar a precizat că lucrează la un plan de prevenţie care presupune inclusiv campanii de conştientizare.

„Din momentul în care am preluat mandatul, am sesizat o serie întreagă de incidente. După pandemie a crescut din nou numărul de incindete de violenţă şcolară. Încă de atunci am luat legătură cu Ministerul Familiei, care înglobează Autoritatea pentru Protecţia Copilului, am discutat cu MAI-ul care are acea direcţie de siguranţă şcolară şi lucrăm la o procedură între cele trei instituţii, şcoală-DGASPC şi Direcţia de Siguranţă Soclara în aşa fel încât să fie mult mai prompt tratate cazurile de violenţă în şcoli.

Vreau să spun că este important să avem un climat de combatere a violenţei în şcoli, nu cred că este un climat în care vina aparţine unei părţi sau alteia, cred că este rolul nostru, al tuturor, să combatem aceste fenomene de violenţă în şcoli, şi prin proceduri mai clare, cine greşeşte, trebuie să plătească, însă în acelaşi timp garantând drepturile constituţionale ale tuturor actorilor implicaţi.

Dreptul la educaţie e un drept garantat. Trebuie să vedem ce se întâmplă când avem astfel de cazuri, că cele mediatizate, cum reuşim că drepturile individuale să nu afecteze drepturile celorlalţi”, a declarat Ligia Deca.

Împreună cu Asociaţia Psihologilor din România se lucrează la un plan de prevenţie, a mai anunţat Deca.

„Avem o colaborare foarte bună cu Asociaţia Psihologilor din România. Lucrăm împreună cu ei la un plan de prevenţie care să însemne insclusiv campanii de conştientizare. De altfel, Ministerul Educaţiei a şi lansat încă de anul trecut o campanie numită "Nu sunteţi singuri", în ideea în care fiecare actor din şcoală să simtă că are unde să meargă, atunci când avem asemenea cazuri.

De asemenea, avem o strategie de educaţie parentală, care a ieşit din dezbatere publică, urmează să fie finalizată împreună cu specialiştii şi să poată fi lansată pentru a putea fi şi susţinută cu fonduri. Trebuie să putem şi prin şcoli să ne apropiem familiile.

Adică într-adevăr valorile se transmit şi în familie, şi în şcoală. Iar în ceea ce priveşte prevenţia, cred că este important că toţi specialiştii, să avem echipe multidisciplinare. Avem nevoie şi de psiholog, şi de consilier şcolar, şi de poliţişti, şi de cadre didactice care să aibă competenţele profesionale pentru a gestiona astfel de situaţii de conflict”, a subliniat ministrul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
vama veche foto Digital Adviser2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net